ZDRAVO I FINO

Krumpir je fantastična namirnica: Donosimo savjete kako ga najbolje pripremati

Autor

Marijana Kovač

Kada se pravilno pripremi, krumpir je jedna od najukusnijih namirnica na svijetu. Ovih nekoliko savjeta učinit će pripremu i kuhanje krumpira puno lakšim (i ukusnijim) poslom.

30.06.2024. u 21:00
Ispiši članak

Za različita jela treba koristiti različite sorte krumpira. Brašnasti ili škrobni krumpiri dobar su izbor i za pire i za pečenje. Imaju mekanu i suhu teksturu kada se kuhaju.

Ako radite krumpir salatu, gratin ili juhu, voštane sorte su dobre jer imaju malo škroba, glatke su, tvrde i drže svoj oblik. 

Višenamjenski krumpir nešto je između brašnastog i voštanog u pogledu sadržaja škroba. Koristite ovaj tip za prženje, pire, pečenje i izradu čipsa.

FOTO: Unsplash

Kako čuvati krumpir?

Krumpir je najbolje čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu kao što je smočnica ili čak ormar, ili u papirnatoj vrećici daleko od izvora topline. Nije ih dobro držati dobro u hladnjaku jer hladnoća može utjecati na okus, kao i dovesti do propadanja.

Pobrinite se da krumpir čuvate na odvojenom mjestu od luka. I krumpir i luk oslobađaju vlagu i plinove zbog kojih će se brže pokvariti, pa ih je najbolje držati razdvojene, kako ne bi jedan drugog brže "uništili".

Kako napraviti dobar pire krumpir?

Krumpire narežite na malo veće komade i kuhajte malo duže, a u lonac slobodno dajte i malo soli. Dok je još vruć, krumpir dobro ocijedite i onda zgnječite ručnom gnječilicom. Korištenje električnog gnječila može pretjerano obraditi kašu što rezultira ljepljivošću. Dodajte maslac srednje tvrdoće, dodajte mlijeko i začine, te promješajte da uklonite grudice.

Ako želite učiniti pire još finijim dodajte malo maslinovog ulja i prstohvat soli u oguljene, narezane krumpire dok se kuhaju. Ocijedite ih kad omekšaju, zatim dodajte još maslinovog ulja i prstohvat muškatnog oraščića te sve zgnječite.

Napravite njoke od ostataka pirea

Jeste li znali da od ostataka pire krumpira možete napraviti njoke za manje od sat vremena?

U ostatke pirea dodajte začine i brašno, promiješajte i pretvorite u tijesto. Promijesite, razvaljajte ih u oblik kobasice i narežite na male komadiće. Kuhajte u kipućoj vodi par minuta i gotovi ste.

Krumpir u kori

Za pahuljaste iznutra, a hrskave izvana, odaberite mlade krumpire sa čvrstom korom. Operite ih u hladnoj vodi, osušite i izbodite vilicom. Premažite maslinovim uljem ili omekšalim maslacem, pospite solju i pecite 60–90 minuta na 200 stupnjeva.

Krumpir sa folijom

Nemojte koristiti foliju u uobičajenoj pećnici jer će se krumpir kuhati na pari. Foliju je najbolje koristiti kada krumpir ima izravan kontakt s plamenom, primjerice na roštilju ili otvorenoj vatri.

Umjesto toga, krumpire u pećnici stavite na lim za pečenje kako biste omogućili cirkulaciju zraka te kako bi kora postala smeđa i hrskava. Zapamtite: folija nikada ne smije ići u mikrovalnu.

Krumpir s jajima

Evo još jedne zanimljive kombinacije. 15 minuta prije nego što je krumpir gotov, izvadite ga iz pećnice, prepolovite, napravite udubljenje u mesu i unutra razbijte jaje. Pecite još preostalih 15 minuta i imate zanimljiv obrok koji se rijetko viđa.

Krumpir salata

Postoji nekoliko tajni savršene krumpir salate. Prvo, nemojte prekuhati krumpire – želite da ostanu čvrsti, a ne da se raspadnu. Zatim razmislite o okusima: majoneza i vlasac klasična su dobitna kombinacija.

Postoji i posebna krumpir dijeta, a evo kako ona izgleda

Za lakšu verziju bez mliječnih proizvoda, isprobajte jednostavan preljev od crvenog vinskog octa i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Što god odabrali, poslužite salatu na sobnoj temperaturi. Dobar tek!

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.