USKRŠNI SPECIJALITETI

Kako do savršene uskršnje janjetine: Sedam kuharskih trikova koje vrijedi isprobati

Autor

Marijana Kovač

Uskršnja nedjelja bez mirisa pečene janjetine? Teško. No, koliko god klasično jelo bilo, pogoditi "točno kako treba" može biti pravi kulinarski izazov.

19.04.2025. u 10:15
Ispiši članak

Bilo da ste početnik u pripremi janjetine ili želite podići svoj obiteljski recept na višu razinu, donosimo vam sedam vrhunskih savjeta poznatih kuhara koji jamče sočnu, aromatičnu i savršeno pečenu janjetinu.

Soljenje dan unaprijed – jednostavno, a čudesno učinkovito

Kuhar Tom Shepherd preporučuje tzv. brining tehniku – potapanje mesa u slanu vodu s aromama 24 sata prije pečenja.

Pomiješajte 100 grama soli s litrom hladne vode, dodajte zgnječeni češnjak, ružmarin, timijan i papar u zrnu. Uronite rame janjetine i ostavite u hladnjaku. Rezultat je meso koje zadržava vlagu i okuse, a pritom se raspada pod vilicom.

FOTO: Unsplash (Ilustracija) 

Vratina – skriveni dragulj janjetine

Ako ste raspoloženi za nešto drugačije, isprobajte janjeću vratinu. Kuhar Jack Godik predlaže da je lagano pirjate te poslužite uz mladi krumpir i bogati umak od janjetine.

Za dodatnu svježinu, dodajte umak salsa verde s dodatkom mente.

Aromatična marinada od paprike i ružmarina

Kuhar Kerth Gumbs savjetuje mariniranje mesa u glazuri od dimljene paprike i ružmarina barem 24 sata. Tako marinirana janjetina postaje prava eksplozija okusa, a idealan prilog su zapečeni krumpiri, grašak s maslacem i pečena mrkva premazana sokovima od pečenja.

FOTO: Unsplash (Ilustracija) 

Mala tajna velikih okusa – inćuni u pečenju

Jack Stein preporučuje da u klasičnu kombinaciju češnjaka i ružmarina dodate i inćune. Ubacite ih u male proreze na mesu prije pečenja – dobit ćete suptilan, slani okus koji izvrsno nadopunjuje začinsku janjetinu.

Vrijeme odmora – ključ sočnog mesa

Kuhar Will Docker ističe važnost odmora mesa nakon pečenja. Izvadite janjetinu iz pećnice nekoliko minuta ranije, zamotajte je u aluminijsku foliju i kuhinjske krpe, pa ostavite da odmori najmanje 20 minuta.

Time će meso ostati sočno, a okusi se ravnomjerno rasporediti.

FOTO: Unsplash (Ilustracija) 

Završni dodir – premaz od janjeće masti

Za pravi "wow efekt", kuhar Lewis Thornhill predlaže da zatražite malo dodatne janjeće masti od mesara. Otopite je, procijedite i dodajte ružmarin i češnjak.

S pomoću grančice ružmarina kao kista, premažite narezanu janjetinu ovim aromatičnim uljem tik prije posluživanja i završite s prstohvatom krupne morske soli.

Ove godine svi kršćani Uskrs slave na isti dan: Evo zašto se to ne događa puno ćešće

Savršena pečena janjetina ne zahtijeva čaroliju – samo malo strpljenja, kvalitetne sastojke i nekoliko profesionalnih trikova. Isprobajte neki od ovih savjeta i vaša uskršnja janjetina mogla bi postati omiljeni klasik za sve buduće blagdane.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.