VJEČNA DILEMA

Kada i koliko treba soliti hranu? Evo što preporučuju stručnjaci

Autor

mn/h

Kad je okus jela u pitanju, sol je jedan od najvažnijih sastojaka, no iako konačni okus o tome ovisi, mnogi  još ne znaju kada je najbolje soliti jelo - prije, za vrijeme ili nakon kuhanja?!

08.02.2018. u 12:44
Ispiši članak

"Jelo svakako treba soliti na kraju pripreme. Tako je mesni temeljac najbolje posoliti pola sata prije završetka kuhanja, temeljac od gljiva još kasnije – prije nego ugasite vatru", navodi 321kuhaj.rtl.hr.

Mahunarke solite tek pet minuta prije kraja jer im se u slanoj vodi produljuje rok pripreme. Isto vrijedi i za jetrice. Ako ih posolite na početku kuhanja ostat će žilave i čvrste.

Korištenje soli na početku kuhanja više je iznimka nego pravilo.

U nekim slučajevima, kao što je kuhanje tjestenine, povrtnog i ribljeg temeljca itekako je potrebno. Na početku posolite vodu tek kada zakipi i stavite svoje namirnice u proključalu vodu.

Meso solite vrlo umjereno jer ova namirnica već sadrži prirodne soli u sebi. Ako baš ne volite slano jelo, meso možete uopće ne soliti nego tijekom kuhanja dodati začine koji najviše odgovaraju mesu ili ga servirajte u umaku koji lagano posolite prije posluživanja.

Riba se soli u dovoljnoj količini i poželjno barem 10 minuta prije pripreme jer se tako tijekom termičke obrade neće raspasti s obzirom na to da je riblje meso vrlo nježno i osjetljivo.

Povrće se nalazi negdje na zlatnoj sredini u odnosu na potrebnu količinu soli između ribe i mesa jer ga solite malo manje nego ribu, ali nešto više nego meso. Jedini izuzetak su gljive, njih solite nešto više nego drugo povrće.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.