ODGOJ DJETETA

Četiri najčešće pogreške kod discipliniranja djece

Autor

Marijana Kovač

Savršen roditelj ne postoji. Svatko ponekad pogriješi no pogreške su prilike za učenje, kako za Vas tako i za dijete. Razvoj djeteta ne ide pravocrtno pa se jedan dan lako uhvatite u koštac s problemima u ponašanju, a već sljedeći dan ste bespomoćni i ne znate kako postupiti.

27.12.2020. u 07:39
Ispiši članak

Izbjegavanjem najčešćih disciplinskih pogrešaka možete jednom zauvijek poboljšati ponašanje svog djeteta. Evo gdje griješite:

Obraćanje pozornosti na neprihvatljivo ponašanje

Cviljenje, vrištanje i neprimjereno ponašanje teško je ignorirati. Međutim, pridavanjem pažnje takvom ponašanju često djecu, nenamjerno, ohrabrujemo u neprimjerenim obrascima ponašanja.

Djeca trebaju puno pozitivne pažnje za dobro ponašanje. Ali, dobro ponašanje - poput igranja u tišini ili mirnog sjedenja, često prolaze nezapaženo.

Bilo koja vrsta pažnje, uključujući negativnu, djeci daje pozitivno potkrepljenje. Upravo zato razmislite o zanemarivanju (blagog) lošeg ponašanja kojim dijete pokušava privući Vašu pažnju.

Popuštanje u svrhu zaustavljanja nepoželjnog ponašanja

Iako popuštanje izrazito nervoznom djetetu može (trenutno) olakšati stvari, dugoročno će pogoršati probleme u ponašanju.

Popuštanjem djeci šaljemo poruku da je loše ponašanje učinkovito sredstvo za postizanje cilja. Dijete koje nauči da “cviljenjem“ dobiva ono što želi vjerojatno će tijekom odrastanja imati problema u odnosima s vršnjacima i autoritetima.

Djeca trebaju naučiti da postoje negativne posljedice za ponašanje. Držite se ograničenja i pružite poštene, dosljedne i autoritativne strategije discipline.

Nejasna pravila

Kada ne postoje jasna pravila, dijete će se vjerojatno zbuniti zbog Vaših očekivanja.

Možda Vi i partner imate različita pravila, ili ih drugačije tumačite. Možda se mučite kako biti dosljedni s pravilima, a možda ste danima preumorni da biste išta rekli kad dijete npr. skoči na namještaj.

U svakom slučaju, uspostavite pisani popis pravila ponašanja. To smanjuje djetetov stres zbog očekivanja, a kada djeci postanu jasna ograničenja i posljedice, mogu vježbati donošenje boljih izbora.

Nepostojanje metoda discipliniranja

Bez jasnog plana, loše ponašanje može stvoriti put do potpunog kaosa. Iz pukog očaja roditelj može jedan dan udariti dijete, a drugi iskoristiti metodu “time-out“.

Neskladne posljedice zbunjuju djecu i obično ne dovode do promjene ponašanja. Izradite sveobuhvatan plan ponašanja kako biste znali kako reagirati kada dijete prekrši pravila

Kada svi odrasli koriste iste posljedice problemi u ponašanju vjerojatno će se riješiti puno brže.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.