ISKUSTVA IZ ISTRE
Najskuplji začin na svijetu mora se brati čim se cvijet otvori: U Hrvatskoj se uzgaja u Istri
Šafran je najskuplji začin na svijetu, a iako na spomen njegova imena prvo pomislimo na daleke krajeve poput Azije, uzgaja se i u Hrvatskoj.
Jedini nasad šafrana u Istri nalazi se u Motovunu gdje ga uzgaja obitelj Černjek. Ono što je specifično kod ovog ljubičastog cvijeta je da mora ubrati isti dan kad se otvori.
"Mora se dva puta ići u polje, ujutro i predvečer jer ono što je ujutro zatvoreno već popodne se otvori i njegov tijek cvata nije par dana. On od jutra do navečer propadne, a u toku propadanja ispusti stigme (prašnike) koje su zapravo začin", rekla je proizvođačica šafrana Ester Černjek.
Branje je nužno što prije jer se u suprotnom latice objese te bude puno teže izvući tri niti (stigme). To se radi rukom, a cvijet se ne koristi. "Uzimamo samo te tri niti koje se naknadno suše. Prilikom sušenja izgubi se 80 posto težine", objasnila je.
Treba paziti što se kupuje
Posao je to koji zahtjeva puno strpljenja, a godišnje se proizvede oko 350-500 grama začina. Rekordna im je bila 2022. godina kad ih je poslužilo vrijeme, a nasad je bio star tri godine što je za šafran idealno.
Sav šafran koji proizvedu i prodaju u Hrvatskoj. Jedan gram za kojeg moraju ubrati 200 cvjetova prodaju po cijeni od 18 eura i više. Iako se na tržištu može pronaći i u prahu obitelj Černjek ga prodaju samo u nitima.
Zagrepčanka ne može vjerovati što je vidjela na cesti: 'Njemu gužva nije problem'
"Zato što se može mlijeti sa sušenim nevenom, pomiješati s kurkumom ili šafranikom koja ima sličan naziv, ali nije isto kao šafran. Jednostavno ne želimo izazvati nepovjerenje kod kupaca", kazala je Černjek za "Dobro jutro, Hrvatska".
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.