MMMM...
Miriše na jesen: Sočna čokoladna torta s jabukama topi se u ustima
Vjerojatno vam, kada pomislite na sočnu čokoladnu tortu, jabuke nisu ni na kraj pameti. Recept ove blogerice razuvjerit će vas i otkrit ćete fantastičan spoj čokolade i ovog voća.
Jabuke se kuhaju i pasiraju i spoje s čokoladom i biskvitom. Ta smjesa dođe kao neka vrsta nadjeva u torti koja se na kraju prelije čokoladom. Točnije, torta se na kraju prelije čokoladnim ganacheom.
"I znam, nikada ne biste rekli da su u torti jabuke. Jabuke se kuhaju, zatim pasiraju i spajaju s divnom čokoladom i biskvitom. One su zapravo poput nadjeva ili krema torti. Torta se na kraju prelije čokoladnim ganacheom i uživanje jednostavno može započeti", piše u opisu iznad recepta.
"Najdraži recepti su mi uvijek bili oni koji 'spašavaju' voće kada ne znate što bi s njim napravili a žao vam je da propada u kući. Torta je zaista jednostavna za napraviti, miriše na jesen i predivan je zalogaj uz šalicu toplog napitka", stoji u opisu na blogu čiji recept prenosimo.
Sastojci za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
200 ml ulja
250 g glatkog brašna
30 g kakaa
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
Mala žličica mljevenog cimeta
Sastojci za nadjev:
3 jabuke
100 g šećera
1 dcl vode
200 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje
Čokoladni preljev / ganache :
200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
Izrada
Za izradu biskvita potrebno vam je za početak da jaja i šećer pjenasto izradite. Postepeno dodajte sve sastojke i dobro sve sjedinite. Okrugli kalup za torte (26 cm) obložite papirom za pečenje. Dobivenu smjesu ulijte u kalup. Pecite oko 30 min na 180°c stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi. Kada se ohladio, prerežite ga ga na pola. Donji dio biskvita vratite nazad u kalup a gornji dio biskvita izmrvite sitno u posudi.
Jabuke očistite, narežite na manje komade i stavite kuhati s navedenom količinom vode i šećera. Jabuke su gotove kada potpuno omekšaju. Kuhane jabuke izradite sa štapnim mikserom i još dok je toplo dodajte maslac i čokoladu. Sve dobro sjedinite, ako je potrebno vratite nazad na laganu vatru da se potpuno otope sastojci, stoji na blogu Moja dalmatinska kuhinja.
Ovaj starozagrebački bakin recept morate probati: Posebno se servira za žene i muškarce
Prelijte preko izmrvljenog biskvita i dobro sve izmiješajte dok se sastojci ne povežu. Nanesite nadjev preko donjeg biskvita u kalupu i stavite u hladnjak dok ne pripremite čokoladni preljev. Na pari otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem. Miješajte neprekidno na laganoj vatri dok se sastojci potpuno se otope. Čokoladni preljev nanesite preko torte i vratite nazad u hladnjak da se stegne.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.