MMMM...

Miriše na jesen: Sočna čokoladna torta s jabukama topi se u ustima

Autor

bl

Vjerojatno vam, kada pomislite na sočnu čokoladnu tortu, jabuke nisu ni na kraj pameti. Recept ove blogerice razuvjerit će vas i otkrit ćete fantastičan spoj čokolade i ovog voća.

02.11.2024. u 22:06
Ispiši članak

Jabuke se kuhaju i pasiraju i spoje s  čokoladom i biskvitom. Ta smjesa dođe kao neka vrsta nadjeva u torti koja se na kraju prelije čokoladom. Točnije, torta se na kraju prelije čokoladnim ganacheom. 

"I znam, nikada ne biste rekli da su u torti jabuke. Jabuke se kuhaju, zatim pasiraju i spajaju s divnom čokoladom i biskvitom. One su zapravo poput nadjeva ili krema torti. Torta se na kraju prelije čokoladnim ganacheom i uživanje jednostavno može započeti", piše u opisu iznad recepta.

"Najdraži recepti su mi uvijek bili oni koji 'spašavaju' voće kada ne znate što bi s njim napravili a žao vam je da propada u kući. Torta je zaista jednostavna za napraviti, miriše na jesen i predivan je zalogaj uz šalicu toplog napitka", stoji u opisu na blogu čiji recept prenosimo.

Sastojci za biskvit:

5 jaja

150 g šećera

200 ml ulja

250 g glatkog brašna

30 g kakaa

1 prašak za pecivo

2 vanilin šećera

Mala žličica mljevenog cimeta

Sastojci za nadjev:

3 jabuke

100 g šećera

1 dcl vode

200 g maslaca

200 g čokolade za kuhanje

Čokoladni preljev / ganache :

200 ml slatkog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

Izrada

Za izradu biskvita potrebno vam je za početak da jaja i šećer pjenasto izradite. Postepeno dodajte sve sastojke i dobro sve sjedinite. Okrugli kalup za torte (26 cm) obložite papirom za pečenje. Dobivenu smjesu ulijte u kalup. Pecite oko 30 min na 180°c stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi. Kada se ohladio, prerežite ga ga na pola. Donji dio biskvita vratite nazad u kalup a gornji dio biskvita izmrvite sitno u posudi.

Jabuke očistite, narežite na manje komade i stavite kuhati s navedenom količinom vode i šećera. Jabuke su gotove kada potpuno omekšaju. Kuhane jabuke izradite sa štapnim mikserom i još dok je toplo dodajte maslac i čokoladu. Sve dobro sjedinite, ako je potrebno vratite nazad na laganu vatru da se potpuno otope sastojci, stoji na blogu Moja dalmatinska kuhinja.

Ovaj starozagrebački bakin recept morate probati: Posebno se servira za žene i muškarce

Prelijte preko izmrvljenog biskvita i dobro sve izmiješajte dok se sastojci ne povežu. Nanesite nadjev preko donjeg biskvita u kalupu i stavite u hladnjak dok ne pripremite čokoladni preljev. Na pari otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem. Miješajte neprekidno na laganoj vatri dok se sastojci potpuno se otope. Čokoladni preljev nanesite preko torte i vratite nazad u hladnjak da se stegne.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.