Kultura

Medicina, kultura i 'hereza'

Autor

Direktno.hr

25.11.2014. u 21:37
Ispiši članak

Ako definiramo kulturu kao kolektivno intelektualno postignuće, zdravstvena kultura zauzima jedno značajno mjesto u kategoriji tzv. opće kulture pojedinaca našeg civilizacijskoga kruga.

Medicina je gotovo oduvijek bila globalan fenomen gdje se medicinske informacije šire putem internacionalnih stručnih skupova, a u sada i revolucionarnim informacijskim fenomenom zvanim Interent, poglavito putem raznih preglednika, socijalnog umrežavanja.

Globalizacija se u svojoj ukupnosti dobrih i loših aspekata na medicinu referira dvoznačno. Krupni medicinski kapital koji funkcionira putem internacionalnih farmaceutskih kompanija lakše nego ikad prodire svugdje. On izravno utječe na obrazovni proces medicinskih stručnjaka namećući samo one paradigme koje odgovaraju interesima industrije. Ti se značajni interesi potom putem psiholoških mehanizama predstavljaju kao pripadnost grupi ili znanstvenoj zajednici sužavajući njezinu percepciju, zahtijevaju povjerenje u prevladavajući autoritete, uvjetuju straha od odbacivanja i osjećaj krivnje u vezi drugačijih ili ne-znanstvenih pristupa. Zbog toga dolazi i do zanemarivanja drugačijih sustava razmišljanja i terapijskoga djelovanja.

S druge strane upravo je isto informacijsko i socijalno umrežavanje omogućilo i drugačijim pogledima i učenjima da lakše postanu dostupna širem i stručnom auditoriju vezanom uz medicinu. Gotovo da je prošlo vrijeme vrijeme informacijskih blokada i uskraćivanja informacija. Danas sakriti nešto više nije moguće. Internet je postao istinska globalna javnost te ako zanemarimo njegove mračne aspekte poput krađe podataka i uplitanja u privatno, gledano čisto medicinski, on je odličan upravo zbog navedenih razloga.

Tako se problem monopola na obrazovanje u medicini i monopola na tvrdnje što je a što nije znanstveno, pa u tom smislu prikladno i opravdano, ističe kao akutan. Danas zato svaka intervencija u ljudsko zdravlje može posve ozbiljno računati na brojna pitanja i primjere koji su dostupni slobodnim protokom informacija.

Osobno spadam u kategoriju neovisna i samostalnog medicinskoga istraživača koji nema miran san zbog silnog straha od lova na vještice, kojim se progone mnoge naizgled nepoćudne medicinske persone na ovim prostorima. Iako imam svako moguće formalno obrazovanje, gledano strikno klasično medicinski, ipak spadam u domenu medicinske subkulture zvane integralna medicina. Ona svojim postojanjem beskompromisno sinergijski spaja raznovrsne poglede i prakse, te zato narušava pojedinačne interese vladajućih medicinskih industrija.

Srednja vrijednost je ta koja je obično najbliža realitetu, pa tako i ja odrođena od klasična učenja i s vjerom u kritičko mišljenje, operiram po bespućima regionalne zbilje uzdajući se u se i u svoje kljuse, dok se na spomen mojeg imena nerijetko izvlače križevi i egzorcistička oprema, piše Radiogornjigrad.wordpress.com.

Bavim se ponekima nemogućim: osposobljavanjem hoda za 100 % invalide koji boluju od oštećenja mozga. Dobra sam vezano uz upalna stanja živčanog sustava, te kod cerebralne paralize, a borim se i sa Parkinsonovom bolešću te ALS-om, nešto manje uspješno. Koristim sve dostupne metode i znanja što sam ih skupila stalnim procesom učenja na globalnom planu.

Ovom prigodom prikazati ću svoju knjigu ”Zdrava prehrana kod multiple skleroze i drugih upalnih bolesti” u kojoj sam spojila vegetarijansku i onu drugu prehranu. U njoj se nalaze recepti za mesne odreske, recepti sa sojinim sirom, voće i povrće, tofom, sejtanom, itd., ona je dakle eklektičke naravi… To je prehrana evropske kulinarske tradicije iako je nastala na tragu razmišljanja američkog liječnika dr Swanka. Bez obzira na posebnosti kuhinja zemalja Jugoistočne Evrope, ova prehrana je univerzalna i može s primijeniti u toj regiji u cijelosti.

Prehrana koju u našoj kulturi manje-više koristimo kao sredstvo ugode i domaćinske tradicije daleko je od zdrave. Zdrava prehrana je ona koja hrani stanice našeg tijela a da pritom ne truje. Njezina primarna uloga nije da podražuje senzornu koru mozga za što se uglavnom koristi. Stoga su principi i recepti u ovoj knjizi prilagođeni principima zdrave prehrane koja se trudi da još bude i ukusna.

Knjiga sadrži i poglavlje ”Psihologije prehrane”, gdje se čitaoca upozorava na probleme s kojima se može susresti kad počne proces promjene prehrane jer se treba prilagoditi na nove ukuse. Vrsta hrane koju unosimo u naše tijelo ima svoj kemizam koji uvelike djeluje na upalne procese u tijelu. Posebno su opasni kristalni šećer, mliječni proizvodi i derivati, te prekomjerno zasićena masnoća.

Predlažem da pročitate ovu knjigu jer ona također može poslužiti i za prevenciju bolesti a nije vegetarijanska, iako u većem dijelu spominje biljnu hranu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.