AKADEMSKI KIPAR

U povodu izložbe u Čakovcu razgovarali smo s Nenadom Opačićem

Autor

Miroslav Pelikan

Povodom  retrospektive akademskog kipara Nenada Opačića u Muzeju Međimurja, polovicom svibnja, razgovaramo s istaknutim umjetnikom.

27.05.2019. u 16:20
Ispiši članak

Što je osobitost izloženih radova, retrospektive?

"To je logični nastavak mog istraživanja u metalnim reljefima iz ciklusa "infernalna fuga" koju sam izložio u palači Herzer u Varaždinu 2012. godine. Ti reljefi su prvenstveno skulpture, a i slike (kromatika) i grafika istovremeno. Nakon jednog slikarskog ciklusa kiborga, osjetio sam potrebu da izađem u prostor. Uz otpadne predmete u metalu, rađale su se skulpture. Njihova karakteristika jest u tome, da slijede moju pedeset godišnju problematiku odnosa čovjeka i stroja, tj. kiborga".

Iako ste vrlo vezani za skulpturu, niste se s njom kontinuirano bavili.

"Ja sam na početku svoje umjetničke karijere radio u metalu. Moj "Motorista" je početak skulpture kiborga iz 70-tih godina. Neadekvatni uvjeti u skučenom Zagrebačkom ateljeu, su bili glavni razlog što nisam nastavio kontinuitet izražavanja u skulpturi".

Što je tako privlačno u metalu?

"Metal je magičan, trajan i meni privlačan, jer ga oblikujem bez posrednika. Svijet metalnih skulptura je prirodni nastavak mojeg pogleda na svijet tj, kiborga, kao metafore otuđena i u tehnološko informatičkoj civilizaciji izgubljena čovjeka".

Vaše skulpture nisu baš lijepe.

"Što znači lijepo? Imamo ružnu ljepotu. Svaka ekspresije, svaki krik čovjeka ili umjetnika je upozorenje na našu sudbinu".

Vaše skulpture odašilju jasne poruke.

"Intelektualno ili umjetnički upozoravamo, na našu poziciju. Umjetnost je teško podnosiva, ako nemamo određene predispozicije. Ili je doživimo, ili je razumijemo".

Izložba iz Čakovca, proširena ide u Varaždin.

"Da, u Čakovcu je izložen dio koji pokriva prostor salon i atrij muzeja. U Varaždinu mogu izložiti veći broj skulptura, preko 40, u interijeru i eksterijeru".

Zatim Prelog.

"Prelog je simbolično mjesto u kojem sam radio u suradnji s Kometom (metalskom industrijom) iz koje je nakon više godišnje suradnje realizirana impozantna skulptura "Komet" u industrijskom parku te tvrtke. Zahvaljujući suradnji, koristim materijale i usluge za svoje skulpture".

Što je novo u atelijeru,planovi?

"Novo i planovi su uvijek tu. Naravno, da i redovito uz moje kiparske projekte, slikam, crtam i čudim se ovom, našem svijetu. Ars longa, vita brevis".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.