Europski projekt

U Muzeju grada Iloka otvorena izložba "Ukradena baština / Stolen heritage"

Autor

dm/h

U sklopu projekta Europske godine kulturne baštine 2018 u Muzeju grada Iloka u petak je ovorena izložba "Ukradena baština / Stolen heritage", autorice Andree Rimpf, kustosice iločkog Muzeja, na kojoj su izloženi orginalni okviri umjetničkih slika koje su ukradene iz iločkog Muzeja od 1944. do 1998. godine, a od kojih većina nikada nije pronađena i vraćena.

18.05.2018. u 19:21
Ispiši članak

"Izložbom se nadamo kako ćemo posjetitelje barem malo zaintrigirati i potaknuti kako je bitno čuvati vlastitu baštinu jer nezakonitom trgovinom i pljačkom baštinskih arheoloških nalazišta osiromašujemo vlastitu zajednicu, a jednako tako gajimo nadu da će se djela otuđena iz Muzeja grada Iloka vratiti svojoj kući", kazala je Andrea Rimpf dodajući kako je od 1944. do 1998. godine iz Muzeja grada Iloka nestalo nekoliko tisuća umjetničkih predmeta.

 Ističe da je do krađe umjetničkih dijela iz iločkog Muzeja najviše dolazimo 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća. "Vrijednost dijela nestalih 1988. godine prof, Antun Bauer procijenio je na 325.000 dolara, a 23 dijela nestalih 1997. godine na pola milijuna eura", navela je Rimpf.

 Podsjetila je kako je u razdoblju od 1991. do 1998. godine, kada je Ilok bio pod jugosrpskom okupacijom, Muzej grada Iloka bio jedini muzej na tada okupiranom području koji je radio, a u tome razdoblju nestalo je ukupno 90  umjetnina.

 Muzej grada Iloka je na temelju fotodokumentacije uspio restaurirati izgled 12 od 50 ukradenih umjetnina za potrebe aplikacije Vuforia augmented reality tako da su  podatci o ukradenim dijelima sa cjelokupnim popisom i fotografijama te dvojezičnim katalogom na hrvatskom  i engleskom dostupni besplatno na Google Play trgovini i web stranici Muzeja grada Iloka, rekla je.

 Helena Biočić, ravnateljica Muzeja policije rekla je da je od 1995. do 2008. godine na području Republike Hrvatske bilo više od 1200 kaznenih dijela teških krađa umjetnina. 

 "Između ostalog, radilo se o krađi nekih 3.000 umjetničkih slika", naglasila je Biočić. Do ukradenih umjetnina moguće je doći jedino zajedničkim radom policije, kolekcionara, muzealaca, galerista i povjesničara umjetnosti, dodala je.    

 Gradonačelnica Iloka Marina Budmir izrazila je nadu da će otuđena djela biti jednoga dana pronađena i vraćena u ilok. "To je dio naše baštine na koju imamo pravo i želimo da i budući naraštaja Iločana uživaju u tim dijelima", naglasila je gradonačelnica Budimir.

 Izložba "Ukradena baština / Stolen heritage" postavljena je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i Ravnateljstvom policije. Posjetitelji je mogu pogledati do kraja lipnja.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.