POČIVAO U MIRU

Preminuo Vinko Glasnović

Autor

lb

U četvrtak 15. travnja 2021. u Zagrebu je u dobi od 87 godina preminuo hrvatski skladatelj, dirigent, zborovođa, pjevač i pedagog Vinko Glasnović.

15.04.2021. u 16:27
Ispiši članak

Rođen je 6. rujna 1933. u Janjevu na Kosovu. Školovao se u rodnom gradu, potom u Skopju, Zagrebu i u Ljubljani gdje je diplomirao solo pjevanje na Akademiji za glazbu. Državni stručni ispit za zvanje profesora položio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1959. do 1960. angažiran je u operi Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Dolaskom u Zagreb započinje njegovo dugogodišnje pedagoško djelovanje ali i intenzivan rad sa zborovima. Predavao je glazbeni odgoj i kulturu u brojnim osnovnim školama kao i u glazbenim školama diljem Hrvatske. Obnašao je dužnost ravnatelja glazbene škole "Vatroslav Lisinski" u Bjelovaru i osnovne škole "Antun Branko Šimić" u Zagrebu. Istovremeno djeluje kao zborovođa brojnih zborova u Sloveniji i u Hrvatskoj, među kojima su pjevačka društva "Golub" (Bjelovar), zbor "Vinko Jeđut", muški sastav "Ivan Goran Kovačić", zbor prosvjetnih djelatnika Zagreba "Ivan Filipović", HSPD "Sljeme", "Matija Gubec", Vokalni ansambl "Zagreb", Zbor veterinara i veterinarskih tehničara, "Bosiljak" i dr. Nakon umirovljenja 1993. vodi Slomškovu duhovnu pjevačku sekciju u okviru Slovenskog doma i zbor "Kralj Zvonimir" u Zagrebu.

Njegov skladateljski opus obuhvaća ponajprije zborsku i vokalnu glazbu. Uglazbio je za zborove, manje vokalne sastave i za soliste uz klavirsku pratnju ili a cappella veliki broj tekstova istaknutih hrvatskih pjesnika. Također je obradio brojne narodne napjeve. Posebno se ističu njegove sakralne skladbe, uključujući i brojne mise na latinskom, hrvatskom i slovenskom jeziku.

Za svoj pedagoški, izvođački i skladateljski rad nagrađen je brojnim nagradama, priznanjima i odličjima u Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu i u drugim europskim zemljama. Dobitnik je Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi (2009.). Dugogodišnji je redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

Posljednji ispraćaj Vinka Glasnovića bit će u krugu obitelji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.