POČIVALA U MIRU

Preminula hrvatska književnica Dunja Hebrang, sestra poznatoga političkoga veterana Andrije

Autor

bl/h

Hrvatska književnica Dunja Hebrang preminula je u utorak, 13. travnja u Zagrebu, a ispraćaj će biti u petak na zagrebačkom Krematoriju, doznaje se od obitelji.

22.04.2021. u 16:48
Ispiši članak

Dunja Hebrang rođena je u Otočcu 1943. godine, u obitelji Andrije i Olge (rođ. Strauss) Hebrang. 

U Zagrebu je diplomirala psihologiju na Filozofskome fakultetu i završila poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu.

Dunja Hebrang bitnim obilježjima suvremene civilizacije smatrala je moralnu i duhovnu destrukciju, estetsku i etičku opustošenost te neosjetljivost na humane potrebe, što pokazuju njezina djela "Utočišta", "Dnevni glasovi" i "Izvan kalendara". 

Kritika je ocijenila kako ironijskim odmicanjem od pojavnosti postavlja svoj pjesnički ego više izvan negoli unutar ontoloških problema o kojima govori. 

Hrvatski biografski leksikon (HBL) ističe kako lirsko uranjanje u čitateljevu svijest u njezinoj poeziji prevladava nad metaforikom i retorikom, a pesimizam doživljavanja svakidašnjice, slobode, rata, emocionalnog i tjelesnog nasilja, odnosa muškarca i žene, umjetnosti i povijesti, ublažava se ironijom i samoironijom, intelektualizmom i humorom. 

U izrazu se priklanja besjedovnom stihu, preciznosti i dobroj organizaciji teksta jer "zna svesti složene stvari na literarno čitak eliptičan zapis koji emanira". 

U esejističkome opusu ("Gospoda mužjaci", "Osjetljivi barbar"), koji se smatra feminističkim, uz muškarce duhovito i sarkastično kritizira i žene, te nastoji afirmirati pjesničko motrište izvan spolnosti, ističe HBL i dodaje kako publicističko djelo "Kronika zla i mučnine" sustavno iznosi rezultate njezine borbe za javnom afirmacijom istine o Andriji Hebrangu.

Romanu "Šum crnih limuzina", koji govori o djetinjstvu djevojčice i tragičnoj sudbini političkim neprilikama rastrojene obitelji, protkan je autobiografskim elementima.

Dunja Hebrang bila je zastupljena i u pjesničkim antologijama.

Radila je u propagandi Radiotelevizije Zagreb, a pjesme i eseje objavljivala je, između ostalih, u listovima i časopisima: Studentski list, Forum,  Republika, Mogućnosti, Istra, Most, Odjek, Književne novine, Polja,  Gesta, Zadarska revija, Kulturni život, Nova revija, Naša knjiga, Izraz, Dubrovnik, Školske novine, Hrvatsko slovo, Književna revija i Marulić.

Glavna su joj djela "Utočišta", "Dnevni glasovi", "Kazaljka vremena", "Gospoda mužjaci", "Polvere e vento", "Izvan kalendara", "Mrak i ruža", "Osjetljivi barbar", "Kronika zla i mučnine", "Kugla cijele zemlje" i roman "Šum crnih limuzina".

Dunja Hebrang bila je članica Društva hrvatskih književnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.