VIŠE OD 30 AUTORA

Predstavljena knjiga 'Herojski Vukovar', prvo djelo koje sveobuhvatno priča povijest grada

Autor

vm/h

U Hrvatskome domu u Vukovaru u utorak je predstavljena prva od dviju knjiga znanstveno-izdavačkog projekta: "Herojski Vukovar: povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.)" na kojoj je radilo više od 30 autora.

23.11.2021. u 16:26
Ispiši članak

Nositelj projekta je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba, a glavni partner Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata te još 14 ustanova i tvrtaka iz Vukovara.

Glavni urednik Ante Bičanić rekao je da je na knjizi radilo 30-ak autora koji su se u prvoj knjizi fokusirali na teme vezane uz pripreme za rat i samu agresiju na Vukovar, a u drugoj knjizi, koja je u pripremi, bit će riječi o vremenu okupacije, mirne reintegracije, povratka prognanika i obnove te o današnjem razvoju.

"Radili smo na knjizi godinu i nešto dana, a cilj nam je bio pokazati sudbinu Vukovara u ovih 30 godina. Ovo je opsežan znanstveno-istraživački projekt koji je okupio više od 30 autora", rekao je Bičanić i dodao da je knjiga pisana razumljivim i jasnim jezikom.

 "Posebno nam je stalo da knjiga dođe do osnovnih škola i naših učenika kako bi iz knjige dobili važne činjenice", istaknuo je Bičanić i dodao da je knjiga prepuna izvrsnih fotografija, preslika zemljovida i dokumenata, od kojih su neki prvi put objavljeni.

Po riječima jednog od autora Dražena Živića, iako o Vukovaru 1991. postoji brojna literatura, ovo je prvi put da se temi vezanoj za taj grad prilazi na sveobuhvatan način, od povijesti Vukovara i prošlosti do ratnoga i poslijeratnog te aktualnog razdoblja.

"Prvi put se na jednom mjestu sabire ono što znamo i u svjetlu činjenica i dokumenata što znamo o Vukovaru", rekao je Živić, dodajući kako to ne znači da su druga dijela napisana o tom gradu manje vrijedna.

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Ivan Penava, koji je tom prigodom rekao da je "platforma za razaranje Vukovara proizašla u žestokoj kampanji utemeljenoj na neistinama i krivotvorenim činjenicama".

"Jasno je da je iza toga stajala politika. Upravo izdanja ovakvoga tipa, utemeljena na znanstvenim činjenicama i spoznajama su vrlo važan segment u rasvjetljavanju takvih stajališta i platformi", rekao je Penava. Dodao je kako Grad Vukovar zato podupire takve i slične projekte kako bi se izbjegle manipulacije u budućnosti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.