Matica hrvatska

Predstavljen zbornik: '1914. prva godina rata u Trojednoj Kraljevini i Austro-Ugarskoj Monarhiji'

Autor

mo/h

Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanoga od 14. do 17 listopada 2014 u Zagrebu "1914. prva godina rata u Trojednoj Kraljevini i Austro-Ugarskoj Monarhiji", koji je uredila Vijoleta Herman Kaurić, predstavljen je u utorak u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

29.05.2018. u 15:38
Ispiši članak

Urednica Herman Kaurić istaknula je kako su u zborniku objavljeni radovi nastali na temelju izlaganja na znanstvenom skupu "1914. – prva godina rata u Trojednoj Kraljevini i Austro-Ugarskoj Monarhiji održanom Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu. 

Na samom skupu, naglasila je održano je 48 referata, ali je do objave iz raznoraznih razloga stiglo njih 36, od čega tri u obliku eseja. 

Radovi se objavljuju na hrvatskom, slovenskom i srpskom jeziku sa sažetkom na engleskom jeziku, napomenula je urednica dodavši kako su radovi mađarskih autora prevedeni hrvatski jezik.

Ocijenila je kako su radovi tematski vrlo raznorodni i dodala da zbornik sadržava radove o izvorima za povijest Prvoga svjetskog rata, radove vojne i pravne tematike te radove o životu u pozadini i o dobrotvornim akcijama. 

"Osobito veseli činjenica da prevladavaju teme iz povijesti svakodnevice, a ne iz političke i vojne povijesti," rekla je dodavši kako je riječ o Prvom svjetskom ratu i najkrvavijem sukobu u povijesti čovječanstva koji je izazvao pravi kulturni šok u svim ratom zahvaćenim društvima.

Povjesničar Filip Hameršak ocijenio je kako još uvijek u pitanjima Prvoga svjetskog rata nema suglasnosti među istraživačima. Podsjetio je na različit odnos u Srbiji i Bosni i Hercegovini prema atentatoru Gavrilu Principu, čiji su hitci na austrougarskoga prijestolonasljednika Franza Ferdinanda izazvali Prvi svjetski rat.

Po Hameršakovim riječima u zborniku su radovi koji na hrvatsku povijest gledaju kao dio povijesti Austro-Ugarske Monarjije.

Recenzentica Zdravka Jelaska Marijan istaknula je kako su na jednome mjestu okupljeni tematski raznorodna istraživanja i pogledi četrdesetak hrvatskih, slovenskih, srpskih i mađarskih historiografa na prvu godinu Velikog rata. 

Naglasila je kako su radovi utemeljeni na proučavanju arhivske građe, onovremenih tiskovina, fotografija i zvučnih zapisa, dnevničke i memoarske građe te relevantne literature.

Smatra kako oni donose dragocjene podatke, teze i sinteze o izvorima za povijest Prvoga svjetskog rata, o diplomatskoj, političkoj, vojnoj i pravnoj pozadini rata te o iskustvu svakodnevnoga života u ratnoj atmosferi dotad najkrvavijega sukoba u povijesti čovječanstva.

U zborniku "1914. - prva godina rata u Trojednoj Kraljevini i Austro-Ugarskoj Monarhiji" (815 str.) radovi su tematski razvrstani u u četiri cjeline - eseji i izvori za povijest, vojska, život u pozadini te intelektualci i dobrotvornost. Na kraju zbornika objavljeno je kazalo imena.

Zbornik je objavila Matica hrvatska.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.