PRIHVAĆEN ZAKLJUČAK NA SJEDNICI VLADE

Podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana utemeljit će se u Čakovcu

Autor

av/h

Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest (HIP) bit će utemeljena sa sjedištem u Čakovcu, priopćila je Zrinska garda Čakovec.

30.07.2019. u 11:28
Ispiši članak

Garda podsjeća kako je na sjednici Vlade Republike Hrvatske, 25. srpnja  u Čakovcu, prihvaćen zaključak o osnivanju Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu.

Svrha osnivanja je poticanje budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja za ovaj je projekt osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580,00 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini.

Međimurska županija već niz godina, naglasila je ministrica Blaženka Divjak prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca.

Stoga će, kazala je, osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti.

Ovime je, ističe Garda, završena inicijativa Zrinske garde Čakovec započeta 2016. u sklopu proslave 450. obljetnice junačke smrti Nikole Šubića Zrinskog u obrani Sigeta, poznatije kao Sigetska bitka.

Tada je 23. i 24. rujna u Čakovcu u organizaciji Zrinske garde održan 4. međunarodni znanstveni skup na temu "Nikola IV. Zrinski i njegovo doba" na kojem su sudjelovali izlagači iz pet zemalja - Hrvatske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Crne Gore.  

Sudionici skupa tada su poduprli su prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca da se u Čakovcu osnuje "Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana", koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih inspiracijom iz života i djela Zrinskih i Frankopana.

Zrinska garda Čakovec je slijedom toga osnovala posebno povjerenstvo koje je s rukovodstvom Zrinske garde Čakovec obavilo niz razgovora od Međimurske županije do Ministarstva znanosti i obrazovanja te u pojedinim ustanovama i institucijama koje su, poput, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dale potporu ovoj inicijativi.

Zaključkom hrvatske Vlade sa sjednice u Čakovcu napokon će se sustavno valorizirati značenje obitelji Zrinskih i Frankopana a Međimurje i za čitavu Hrvatsku u povijesnom razdoblju koje su obilježili pojedini njihovi članovi.

To je još jedan uspjeh u nastojanjima Zrinske garde Čakovec da se rodu Zrinskih i Frankopana Hrvatska oduži i na znanstvenoj razini kroz proučavanje njihove baštine.

Time Zrinska garda Čakovec ostvaruje osnovne ciljeve svoga osnivanja, odnosno zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture, osobito baštine Zrinskih i Frankopana, navodi Garda i dodaje kako će tome doprinijeti i skoro postavljanje odgovarajućeg spomenika Petru Zrinskom i Franku Krsti Frankopanu u blizini mjesta pogubljenja u Bečkom Novigradu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.