IZRAZILI SUĆUT

Plenković, Jandroković i Obuljen Koržinek oprostili se od akademika Maroevića

Autor

lš/h

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u utorak izraze sućuti u povodu iznenadne smrti akademika Tonka Maroevića, istaknuvši kako odlazak tog cijenjenog pjesnika, povjesničara i prevoditelja ostavlja nenadoknadivu prazninu u hrvatskom kulturnom životu.

12.08.2020. u 09:33
Ispiši članak

"S tugom u srcu i dubokom nevjericom primila sam vijest o iznenadnom odlasku akademika Tonka Maroevića, profinjenoga pjesnika, vrsnoga povjesničara umjetnosti, kompetentnog književnog znanstvenika, iznimnog prevoditelja s više stranih jezika, jednoga od rijetkih istinskih polihistora, renesansnog 'univerzalnog čovjeka' u suvremenoj hrvatskoj kulturi", ističe se u ministričinoj izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama ministarstva.

Vrstan govornik čiji će nam blistavi javni nastupi na likovnim izložbama i promocijama književnih dijela ostati u trajnom pamćenju, Maroević je iza sebe ostavio neizmjerno bogat književni i znanstveni opus koji ostaje sačuvan u brojnim tiskanim knjigama i drugim publikacijama, napominje ministrica.

"No, ono najvažnije što je Tonko Maroević ostavio iza sebe jest ljudska povezanost s mnogim prijateljima i kolegama, s brojnim studentima u kojima je zapalio iskru ljubavi prema književnosti i likovnim umjetnostima, s brojnim ljudima kojima je pomagao svojim primjerom, svojim djelima i svojim riječima", dodaje.

Za svoje trajne doprinose hrvatskoj kulturi nagrađen je i brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

"Kao višegodišnji predsjednik Vijeća za knjigu te član raznih stručnih povjerenstava pri Ministarstvu kulture uvijek nam je bio nadasve dragocjen savjetnik i nepresušan izvor znanja. Njegove stručne procjene, širina intelektualnih interesa i suvereno kretanje beskrajnim prostorima hrvatskoga kulturnog krajolika trajno su obilježili brojne naše projekte", stoji nadalje u izjavi ministrice Obuljen Koržinek

Akademika Maroevića pamtit ćemo kao iznimnoga čovjeka i prijatelja, intelektualca nesvakidašnje radne energije koji se velikim opusom i istančanošću svoga izričaja, a ponajprije svojom izuzetnom ljudskom veličinom, zauvijek upisao u hrvatsku kulturnu povijest,  istaknula je ministrica.

Uz izraze najdublje sućuti zbog njegova preranoga odlaska u ime Ministarstva kulture i medija te u svoje osobno ime, ministrica je poručila kako akademik Tonko Maroević "svojim odlaskom ostavlja duboku, nenadoknadivu prazninu u našemu kulturnom životu, ali istodobno zauzima povlašteno mjesto među onima koji su taj život trajno oblikovali i obogatili".

Sućut izrazio i premijer Andrej Plenković

"Sa žalošću sam primio vijest o odlasku akademika Tonka Maroevića, hrvatskoga književnika, prevoditelja i vrsnoga povjesničara umjetnosti. Uglednoga znalca hrvatske književnosti i likovne umjetnosti pamtit ćemo po desetljećima minucioznog i predanog rada u interpretiranju i prožimanju dviju umjetnosti generacijama studenata, te široj kulturnoj javnosti. Činio je to brojnim monografijama, nadahnutim prijevodima, kao i autorskim djelima.

Tonko Maroević bio je osoba vedroga duha, intelektualne znatiželje i ogromne erudicije. 

Pamtit ćemo ga i kao promotora mnogih knjiga i izložbi, osobu prisutnu u javnom životu, po njegovim nadahnutim interpretacijama umjetnika i umjetničkih djela, ali i kao angažiranog intelektualca koji je kroz svoj rad neizmjerno pridonio upoznavanju šire javnosti s bogatstvom hrvatske kulture i baštine. Nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

 Bio sam posebno počašćen kada se u travnju  2016. odazvao mom pozivu da u Europskom parlamentu obilježimo veliki jubilej, 2400 godina Staroga Grada na otoku Hvaru, gdje je sudjelujući na skupu ,"Otoci Faros & Paros – Milenijske mediteranske veze", nadahnuto govorio o svome otoku Hvaru i privrženosti Mediteranu.

Otok koji je čuo njegov prvi glas čuo je i njegove posljednje riječi, upravo one koje za njim ostavljaju neizbrisiv trag. 

U ime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i poštovanja."

Od akademika Maroevića oprostio se predsjednik Sabora Gordan Jandroković

"Poštovana obitelji,

s tugom sam primio vijest da nas je iznenada napustio akademik Tonko Maroević, naš istaknuti književnik, povjesničar umjetnosti te likovni i književni kritičar i publicist. Akademika Maroevića trajno ćemo pamtiti kao iznimnog i vrsnog autora, književnog znanstvenika i istraživača suvremene hrvatske umjetnosti, pjesnika i prevoditelja, a njegov bogati književni i znanstveni opus ostat će nam vrijedno nasljeđe. Zauvijek ćemo ga se sjećati i kao sjajnog i inspirativnog govornika na brojnim likovnim i književnim promocijama diljem Hrvatske.

Akademik Tonko Maroević svojim je cjelokupnim radom, za koji je zaslužio brojna priznanja i nagrade, ostavio neizbrisivi trag i dao veliki doprinos hrvatskoj kulturi, na čemu smo mu iznimno zahvalni.

U ime Hrvatskoga sabora i osobno, poštovana obitelji, upućujem Vam izraze duboke i iskrene sućuti.“

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.