podržava ministarstvo kulture

Otvorena izložba 'Valpovački vlastelini Prandau-Normann' u četiri institucije

Autor

mpd/h

U četiri slavonske kulturne ustanove u četvrtak je otvorena zajednička izložba "Valpovački vlastelini Prandau-Normann".

22.03.2018. u 16:26
Ispiši članak

Izložbe je u razmacima od jedan sat otvorila izaslanica ministrice kulture Rašeljka Bilić, voditeljica sektora za muzejsku djelatnost Ministarstva kulture, na otvorenjima u osječkome Državnom arhivu, Muzeju Slavonije, Muzeju likovnih umjetnosti i Muzeju Valpovštine bili su ravnatelji tih ustanova Dražen Kušen (Državni arhiv), Denis Detling (Muzej Slavonije), Jasminka Mesarić (Muzej likovnih umjetnosti) i Zvonko Barišić (Muzej Valpovštine).

"Ministarstvo kulture ovaj projekt podržava skoro desetak godina. Počeo je istraživačkim radom Jasminke Najcer-Sabljak iz tadašnje osječke Galerije likovnih umjetnosti, a danas Muzeja likovnih umjetnosti, i Silvije Lučevnjak iz Zavičajnog muzeja Našica", rekla je Bilić.

Istaknula je da taj projekt znači "revitalizaciju baštine Slavonije kroz ostavštinu plemstva" koje je živjelo na tim područjima te da ga Ministarstvo kulture smatra "najprezentnijim načinom u muzeološkom smislu međumuzejske, međuinstitucionalne i međugradske suradnje".

Svaka ustanova dala je svoj doprinos tom projektu nazvanom 'Izložba u izložbi', koji govori o vlastelinima koji su vladali Valpovštinom od 1721. do 1945. godine.

Tako se u Državnom arhivu može vidjeti izložba arhivske baštine koja obuhvaća sljedeće tematske cjeline - obitelji, osobe, odnosi i veze i vlastelini i njihovo značenje u široj zajednici, s papirom i perom kroz povijest, vlastelini u znaku grba, vlastelinsko kazalište u Valpovu i vlastelinstvo, zemlja i ljudi.

Tema izložbe u Muzeju Slavonije je "Valpovački vlastelini Prandau-Norman – bibliofili, kolekcionari i donatori", a u Muzeju likovnih umjetnoti može se pogledati likovna baština valpovačkih vlastelina iz privatne obiteljske zbirke koja je bila u valpovačkom dvorcu. U Muzeju Valpovštine prikazan je svakidašnji život valpovačkog vlastelinstva i glazbena baština.

Izložbe će u tim četirima ustanovama biti postavljene do 30. lipnja, održavaju se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a financijski su ih pomogli Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija i gradovi Osijek i Valpovo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.