IZLOŽBA JE OTVORENA DO 9. STUDENOG

Otvorena izložba 'Trojedna Kraljevina Dalmacija, Hrvatska i Slavonija u Habsburškoj Monarhiji 1848./1849.'

Autor

lub/h

Dan Hrvatskoga državnog arhiva svečano je obilježen izložbom "Trojedna Kraljevina Dalmacija, Hrvatska i Slavonija u Habsburškoj Monarhiji 1848./1849. Od ustavnih sloboda Ferdinanda I./V. do proglašenja oktroiranog ustava Franje Josipa I. u Kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji", koja je u srijedu otvorena u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

09.10.2019. u 15:30
Ispiši članak

Autor izložbe Drago Roksandić istaknuo je kako je Pripremni odbor izložbe nastojao predočiti trajnije vrijednosti hrvatske historiografije u suočavanju s temama "Četrdesetosme" te sugerirati neke nove teme i pristupe i pobuditi zanimanje za neotkrivenim pitanjima u vremenu koje je u temeljima moderne hrvatske povijesti.

"Zato smo nastojali što policentričnije predstaviti zbivanja, pojave i probleme uzimajući u obzir poglede odozgo i odozdo, centar i periferija univerzalno i lokalno", napomenuo je Roksandić dodavši kako je htio potaknuti interes za novim arhivskim istraživanjima u ustanovi gdje je pohranjenih vrela više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj.

Ocijenio je kako se mnogo toga u hrvatskoj povijesti prvi put dogodilo 1848. pa iskustvo te godine ne prestaje biti predmetom istraživanja.

"Kompleksna zbivanja u Trojednoj Kraljevini Dalmaciji, Hrvatskoj i Slavoniji u to doba, koliko god imala svoja unutrašnja izvorišta, toliko su bila umrežena sa zbivanjima u svim krajevima Habsburške Monarhije", rekao je Roksandić dodavši kako ni danas nema temeljne monografije o 1848. koja bi zadovoljila domaće potrebe, a istodobno bila čitljiva u Europi.

Istaknuo je kako se o Jelačiću i njegovim Hrvatima, serežanima i graničarima i danas uglavnom misli kao i tada. "U hrvatskom narativu stanje je obrnuto", rekao je dodavši kako je o "Četrdetosomoj" paradigmatičan bio ban barun Josip Jelačić.

Naglasio je kako u hrvatskoj javnosti nije dovoljno osviještena činjenica da je car i kralj Franjo Josip I. svoj Oktroirani ustav  proglasio 4. odnosno 7. ožujka 1849. te da je on u Kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji službeno objavljen tek potkraj kolovoza i početkom rujna 1849. godine.

Ban Jelačić, istaknuo je, nije požurivao zakonski nužno objavljivanje Ustava nekompatibilnoga sa "Zahtjevanjem naroda" i sa samim Jelačićevim političkim programom sve dok to nije morao učiniti nakon sloma mađarske revolucije.

Izložba je u Hrvatskom državnom arhivu otvorena do 9. studenog.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.