HRVATSKA MUZEJSKA BAŠTINA

Otok Vis oduzima dah; prekrasne uvale koje skrivaju podzemne tunele

Autor

ri

Otok Vis jedan je od isturenijih otoka Jadrana udaljen od kopna 45 kilometara. Njegova fascinantna povijest djelomično je sačuvana u Arheološkom muzeju grada Visa, a ostatak tajni otočkog života ostaje da tek bude otkriven.

16.07.2020. u 09:43
Ispiši članak

Njegova povijest datira još u pretpovijesno doba kada je otok bio mjesto naseljavanja starih Grga (starogrčki naziv Issa), a nakon njih otok dolazi pod starorimsku vladavinu.

Upravo tom dijelu povijesti posvećena je jedna od tri zbirke u tamošnjem Muzeju. Izložba pod nazivom "U susret zavičajnom muzeju otoka Visa" obuhvaća arheološko-etnografsku i kulturno povijesnu ostavštinu otoka; starogrčko posuđe koje datira iz III. - I. st. pr. Kr., a koje su isejski Grci koristili u svakodnevnom životu. 

Tu je i bogata zbirka helenističkih spomenika, najveća takva u Hrvatskoj. Predstavljen je materijal iz brončanog i željeznog doba, sakupljen na čitavom otoku; keramički ulomci, fibule i spiralno naočalasti ukrasi.

Može se vidjeti i kameni reljef rimskog boga Marsa izrađen u I. - II. stoljeću. Zanimljivu koincidenciju zapravo čini upravo prikaz boga rata iz rimske mitologije s obzirom na kasniju višku povijest, a u stvari dovoljno nedavnu da živući starosjedioci otoka o njoj mogu posvjedočiti; otok Vis bio je vojno središte za vrijeme bivše države.

Ribarstvo, stari Grci i vojna povijest

Drugi dio izložbe posvećen je ribarstvu, djelatnosti kojom su se otočani prehranjivali kroz cijelu svoju povijest. Središnji dio izložbe čini pramac ribarskog broda postavljen kao da je netom izvučen na žalo. Na njemu i oko njega nalaze se ribarski alati i brodska oprema: špurtil, osti, veslo, brodska pumpa, sidro, mriža, feral i drugi predmeti.

Tu je i Hidroarheološka zbirka amfora iz uvale Vela Svitnja, lokaliteta koji je istraživao sedamdesetih godina prošlog stoljeća Arheološki muzej iz Splita, kao tada jedinog hidroarheološkog lokaliteta, koji je bio pošteđen od pljačkaša.

U sklopu istraživanja pronađene su 634 amfore, od kojih su mnoge od njih imale u grlu još uvijek poklopac. U Muzeju su izložene upravo onako kako su bile prevožene u brodskom potpalublju.

Magičnu atmosferu Muzeju daje i samo mjesto gdje je smjestio; u Gospinoj Batariji, glavnoj utvrdi koju je Austrija za vrijeme svojega vladanja početkom XIX. stoljeća sagradila. 

Otok je u stvari dosta često mijenjao vladare. Nakon ranog srednjeg vijeka u kojem je Vis bio dio starohrvatske države, otokom su vladali Mlečani, Habsburgovci, Englezi i Francuzi, kratko su ga okupirali i Talijani da bi zatim ipak nakon 1. svjetskog rata postao dio Kraljevine SHS.

Tijekom burne povijesti 20. stoljeća na otoku se provodila vrlo aktivna politika prelaska otočana na pravoslavnu vjeru, a nakon ponovnog zauzimanja otoka od strane Talijana 1941. godine i talijanizacija otoka kojeg '43. zauzimaju Partizani. Sam otok dolaskom Tita funkcionira kao središte partizanskih vlasti i savezničkih vojnih misija. Sve otočko stanovništvo koje nije bilo sposobno za borbu evakuirali su Britanci u logor El Shatt na Sinaju u Egiptu.

Nakon završetka rata, Vis je ostao tajno sklonište, baza namijenjena za sklanjanje Tita i ostalog državnog vrha u slučaju napada.

Podzemni vojni tuneli

U socijalističkoj Jugoslaviji, Vis je zbog svog strateškog položaja bio otok zatvoren za strance, a sama zabrana ukinuta je tek 1989. godine. Prije toga, otok je pretvoren u veliku vojnu utvrdu s više od 30 vojnih objekata, uključujući podzemnu vojnu bolnicu i tunel za zaklon ratnih brodova.

Bivši RAF-ov aerodrom sada prekrivaju vinogradi, a na otoku je još uvijek atraktivna Titova špilja i rt Stupišće s bivšom vojnom i raketnom bazom, a iako u vlasništvu Hrvatske vojske koja kompleks baš i ne čuva, turističke agencije u svojim turama posjetitelje vode u razgledavanje podzemlja. 

Naime, otok je doslovno izbušen podzemnim prolazima i nitko u stvari ne zna koliko su ti hodnici ispod zemlje dugački jer je svojim odlaskom, JNA odnijela i svu vojnu dokumentaciju. Svakako je da je otok Vis s nevjerojatno prekrasnim uvalama, netaknutom prirodom, uz sva čuda vojne intervencije koje intrigiraju posjetitelje, mjesto koje svakako mora biti na popisu za posjetiti. 

*Tekst je napisan pod pokroviteljstvom JANAF-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.