HRVATSKA MUZEJSKA BAŠTINA

Otok Hvar kao cjeloviti muzej na otvorenom

Autor

ri

Centar za kulturnu baštinu, instituciju iz koje je niknula mlada muzejska institucija Muzej općine Jelse, osnovao je dr. Niko Duboković Nadalinija, koji je imao viziju otoka Hvara kao cjelovitog muzeja na otvorenom.

13.08.2020. u 07:00
Ispiši članak

Njegovu viziju njeguje i današnje vodstvo Muzeja osnovanog 2010. godine. Kako i ne bi kad se povijest otoka i njegova kulturološko-arheološka ostavština može pronaći na svakom koraku ovog najdužeg otoka na Jadranu.

Velike civilizacije ostavile utjecaj na otok

Prvi dokazi života na ovom prostoru datiraju negdje između 3500-2500 god. pr. Kr., kada je pronalascima bojane keramike u Markovoj i Grapčevoj špilji definirana zasebna "Hvarska kultura". 

Grad Pharos, otkuda i potječe ime samog grada, a onda i otoka, u nešto izmijenjenom obliku, na području današnjeg Starog Grada utemeljili su jonski Grci 385 god. pr. Kr.

Povijest otoka prožeta je različitim civilizacijskim utjecajima - na otoku su obitavali Iliri, Rimljani, a veliki utjecaj ostavili su i Mlečani. 219.god. pr. Kr. Hvar su osvojili Rimljani ostavivši na otoku bogato nasljeđe ladanjskih ljetnikovaca.

Nakon kristijanizacije stanovništva, dolaskom Hrvata u ranom srednjem vijeku, kršćanstvo hvata duboke korijene u svim društvenim slojevima čija se tradicija održala i do dan danas (sprovodi, procesije te specifična procesija u Velikom tjednu "Za križem").

Mlečani osvajaju Hvar 1420. godine, a istoimeni grad odabiru za glavnu luku u svojim pomorskim projektima. Njihova vlast traje do 1797. godine, koje razdoblje predstavlja kulturni procvat grada Hvara, a sam grad upravo je u ovo vrijeme poprimio svoj prepoznatljivi izgled.

Brojni umjetnici, Hvarani, otok su ovjekovječili u svojim djelima; Petar Hektorović u svom epu "Ribanje i ribarsko prigovaranje", gdje pjesnik kroz lik ribara opisuje život u lokalnoj sredini, zatim Hanibal Lucić koji je proslavio svoj otok napisavši "Robinju", prvu svjetovnu dramu hrvatske književnosti te Martin Benetović, koji u to doba piše svoju "Hvarkinju", kao i "Komediju od Raskota".

U gradu Hvaru 1612. godine utemeljeno je građansko kazalište kao prvo takve vrste u Europi.

Godina 1686. uzima se kao početak organiziranog bavljenja turizma na otoku kada grupa Hvarana, na čelu s tadašnjim biskupom dr. Jurjem Dubokovićem, osniva profesionalno turističko udruženje pod nazivom "Higijeničko društvo Hvar", s ciljem promicanja i razvoja turističke ponude Hvara koja se nastavila do današnjeg dana.

Muzej kao aktivni dionik kulturnog i društvenog života otočana

Muzej se na svojim mrežnim stranicama predstavlja kao aktivan dionik kulturnog i društvenog života lokalne zajednice i promotor kulturnih identiteta vlastite zajednice u prošlosti i sadašnjosti; "Iz te vizije proizlazi težnja da izložbeni program doprinese poznavanju vlastite kulturne povijesti, turističkoj promidžbi destinacije, ali i potakne lokalno stanovništvo na aktivnu participaciju u kulturnim i umjetničkim praksama te postane mjesto suvremene umjetničke produkcije".

Muzej općine Jelsa djeluje na tri lokacije. Kulturno-povijesna i Zbirka grafika, slika i reljefa Jurja Dobrovića smještene su u kući Dobrović u Jelsi koja je ujedno i sjedište Muzeja. U prizemlju kuće nalazi se galerija Kravata u kojoj se održavaju privremene izložbe pretežito umjetničkog karaktera.

Ribarska zbirka smještena je u prizemlju obiteljske kuće Dežulović u Vrboskoj u kojoj se povremeno odvija izložbeni program i razne tematske manifestacije.

Memorijalna zbirka skladatelja Antuna Dobronića privremeno je izložena u Općinskoj knjižnici i čitaonici Jelsa, a može se razgledati u radnom vremenu Knjižnice.

Što se tiče Vinogradarske zbirke, ona je pohranjena, a u tijeku je obnova zgrade u Pitvama u kojoj će ponovno biti postavljena i otvorena za javnost.

Zbirka je odraz kontinuiteta kulture vina na otoku potvrđenog od vremena grčke kolonizacije otoka. U prezentaciji otoka vinogradarstvo i vinarstvo uobičajena su referenca pa su i sami stanovnici bili inicijatori za otvaranje Vinogradarskog muzeja i prikupljanje njegovog postava. Muzej nije dugo živio, ali njegova zbirka uključena je u stalni postav današnjeg Muzeja.

U suradnji s Muzejom općine Jelsa, upravo danas, 13. kolovoza u Galeriji umjetnina u Splitu otvara se izložba Nine Ivančić čime se završava ovogodišnji program "Katamaran Arta". 

Riječ je o deset crteža olovkom na papiru većeg formata s motivom brodova, a izložba će biti otvorena do 30. kolovoza.

*Tekst je napisan pod pokroviteljstvom JANAF-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.