17. LISTOPADA

Orkestar Ansambla LADO u Lisinskom pokazuje bogatstvo hrvatske tradicijske glazbe

Autor

mn/h

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u srijedu 17. listopada Orkestar Ansambla LADO koji će u maloj dvorani Lisinski na samostalnom koncertu pod nazivom "Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi" prikazati gotovo sva tradicijska glazbala koja postoje na našim prostorima.

17.10.2018. u 13:49
Ispiši članak

"Tradicijska glazba Hrvata po mnogočemu je vrlo složena, raznolika i bogata, a definiraju je stoljeća različitih kulturno-političkih utjecaja sa zapada i istoka, mondenih trendova dvorova i samoukih narodnih umjetnika, koji su svojim glazbenim umijećem ostavili trag u narodnoj umjetnosti kao neizbrisivom dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta", stoji u najavi.

Tragom oživljavanja velikog dijela hrvatske narodne baštine koji se zove tradicijska glazba, Orkestar Lada, sastavljen od četrnaestero glazbenika multiinstrumentalista koji sviraju osamdesetak tradicijskih glazbala, kroz program u Lisinskom prikazat će gotovo sva tradicijska glazbala koja su se koristila i još uvijek se aktivno sviraju u Hrvatskoj i šire, u krajevima gdje žive Hrvati.

Tako, u okviru jednog koncerta, isti svirači prelaze iz gudačkog sastava s cimbalom (guci, pilari, jegeduši, mužikaši), inače uobičajenog u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u tamburaški sastav koji je karakterističan za sjeveroistočna nizinska područja. Od aerofonih instrumenata zastupljene su krčke sopele, istarske roženice, banijske svirale ciganjske, slavonske i baranjske gajde, podravske i bilogorske dude, istarske mišnjice, šurlice i vidalice, lički mih, dalmatinske i hercegovačke diple te različite dvojnice, diplice, jedinke, okarina i strančice.

Od kordofonih glazbala tu je i slavonska tambura samica, lička dangubica, kordunska kozarica i bosanska šargija. Lijericu, instrument koji je pratio ples u mnogim dijelovima južne i srednje Dalmacije, svira nekoliko glazbenika, kao i malu harmoniku triještinu ili botunjeru, a to je tek dio hrvatskih tradicijskih instrumenata koje sviraju LADO-vi glazbenici.

Orkestar LADA, koji sudjeluje na svim koncertima ansambla, plesnim i vokalno instrumentalnim, u proteklih je deset godina održao niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima, te objavio tri nosača zvuka – "U društvu svirača" vol. 1 i vol. 2, te "Polke i Drmeši".

"Samostalne, dobro uvježbane i energične izvedbe Ladova Orkestra uvijek izazovu gromoglasan pljesak i veliko oduševljenje publike i sigurni smo da oni neće izostati ni ovoga puta", poručio je ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo.

Nakon koncerta u Lisinskom, Orkestar odlazi u Beč gdje će 25. listopada predstavljati hrvatsku kulturu na 14. festivalu hrvatske glazbe.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.