POVIJEST CRKVENE ARHITEKTURE

Objavljena monografija Damira Demonje 'Arhitektura franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva do kraja 16. stoljeća'

Autor

ig/h

Monografiju Damira Demonje "Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća" objavio je Arheološki muzej Istre (AMI) iz Pule u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba.

18.11.2019. u 15:26
Ispiši članak

Knjiga je posvećena arhitekturi franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskoga zaljeva do kraja 16. stoljeća u kojoj su na hrvatskom i engleskom jeziku predstavljeni rezultati autorovoga dugogodišnjeg rada na ovoj temi.

Riječ je o knjizi, naglašava Demonja, koja je nastala temeljem preradbe i dopune mojih znanstvenih tekstova o u časopisu "Histria Archaeologica".

Demonja podsjeća kako do sada na hrvatskom jeziku nije bila objavljena cjelovita samostalna sustavna obradba franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva te dodaje kako je bilo važno i svrhovito objedinjavanje cjelovitog korpusa istraživanja tih crkava na proučavanom prostoru u zasebnoj monografiji.

Knjiga, smatra, ima višestruku kulturnu vrijednost i namijenjena je u prvom redu znanstvenicima, istraživačima i studentima. Zasigurno će, ističe, naći svoju publiku i kod svih zaljubljenika u spomeničku baštinu.

U knjizi je sustavno obrađeno 11 franjevačkih crkava u Puli, Poreču, Pazinu, Krku, Cresu, Rabu i Pagu, koje su smještene u povijesno-prostorni okvir.

Protumačeno je oblikovanje franjevačke arhitekture u svjetlu razvoja franjevačkog reda, s osvrtom na prethodnu najvažniju literaturu o istraživanjima franjevačkih crkava na proučavanom području.

Napravljena je arhitektonska i tipološka interpretacija franjevačkih crkava, detaljno su analizirani i predstavljeni elementi arhitekture te obrađeni ishodište, razvoj i kontinuitet te franjevačke arhitekture.

Objavljen je i popis literature, a u prilogu katalog tipološki klasificiranih franjevačkih crkava na obrađivanom području. 

Provedenim analizama, raspravom o podrijetlu, prikazom razvoja i kontinuiteta franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva, od sredine 13. do kraja 16. stoljeća, istaknuta su zajednička obilježja i regionalne odlike crkava, čime je pojašnjena njihova uloga i značenje u prostoru te njihova važnost u sklopu nacionalne sakralne arhitektonske baštine. 

Damir Demonja je znanstveni savjetnik u trajnom zvanju u Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) na Odjelu za međunarodne gospodarske i političke odnose.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.