UGODNO I NADAHNJUJUĆE IZNENAĐENJE

NOVI CIKLUS APSTRAKCIJA Nefigurativni svijet Ive Kličinovića

Autor

Miroslav Pelikan

Akademski slikar Ivo Kličinović, Bračanin, poznat je ponajprije po sjajnom ciklusu ulja na platnu, različitih formata, posvećenih moru, posebice valu, valovima, ali i arkadijskom miru otoka, premreženih maslinicima, vinogradima.

13.06.2019. u 10:53
Ispiši članak

Nedavno je predstavio novi set slika, posve drugačije orijentacije, riječ je o nefigurativnom svijetu, kombinaciji apstrakcija i instalacija, vrlo zanimljivoj i izazovnoj produkciji, rezultatu komparativnog, ozbiljnog slikarskog istraživanja.

Na njegovim novim slikama dominiraju apstraktni motivi, detalji boja ili oblika, mada  možemo nazrijeti i valove i ljudske figure i krhotine školjaka, izrazitu plavu boju i uže što presijeca sliku ili je savijeno ispred, ispod nje ili je uklopljeno u kompoziciju. Ta slikareva igra s užetom pridaje sliku karakter instalacije.

Kolor je nježniji, lagan, prozračan, ovdje nema one teške tamne prijeteće plave boje uznemirenog mora, ova plava boja je suptilna i odmjerena, kao da potječe iz nutrine posve drugog čovjeka. Sve slike novog nefigurativnog ciklusa obilježava polagani, jedva primjetljivi ritam gibanja, kako vertikalno, u dubinu slike, tako i horizontalno, s lijeve na desnu stranu i obrnuto. 

Kličinovićevi oblici se lagano njišu, u ritmu opuštenog ljudskog disanja u tajanstvenim svjetovima onostranog, izrazite simbolike. Pojedine slike odaju dojam matematičke jednadžbe, pretvorene bojom i linijom u plohe i oblike.

Svakako, novi je ciklus apstrakcija Ive Kličinović iznenađenje, ali svakako vrlo ugodno i nadahnjujuće.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.