'PEDESET GODINA SAMOĆE'

Matko Trebotić izlaže u Zagrebu

Autor

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor europskog renomea, Matko Trebotić, 30. 01. 2019. , predstavlja se s novom samostalnom izložbom "Pedeset godina samoće" u galeriji Josip Račić.

26.01.2019. u 14:09
Ispiši članak

Ovu su izložbu vidjeli Splićani, u nešto većem formatu, krajem prošle godine?

Da, riječ je o izložbi 'Pedeset godina samoće', koja je otvorena u Splitu 7. 12. 2018., a u povodu moje prve samostalne izložbe, na isti dan u biblioteci u Bochumu.

Zagrebačka se izložba otvara na kraju siječnja?

Da, organizatori izložbe su Galerija umjetnina iz Splita i Moderna galerija iz Zagreba.Nikako nije riječ o retrospektivi, izlažem  samo nove radove na platnu, u Splitu su bili izloženi i radovi na papiru. Izlaže se izbor četrdesetak najnovijih  radova.

Ključni element izložbe je Manifest zlatnog križa?

Izlažem  Manifest zlatnog križa, 2,1 m x 2,1 metar,obložen zlatnim listićima, na enformelskoj neravnoj podlozi i  na njemu piše, ja govorim hrvatski, ja sam umjetnik. To je protest protiv imperijalizma u umjetnosti u zemljama kao što je Njemačka i Amerika, koje vladaju svjetskim tržištem umjetnina, a mali narodi gotovio i nemaju pristup tome. Moj se rad nadovezuje se na Stilinovića koji je 94. napisao-umjetnik koji ne govori engleski, nije umjetnik. Doista, Manifest zlatnog križa nosi izložbu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.