NOVI RAVNATELJ HAVC-A

Marcich: Ima puno posla i odmah ću ga se uloviti, a trebat ću potporu svih zainteresiranih

Autor

av/h

Chris Marcich, novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) izjavio je u ponedjeljak kako imenovanje na tu dužnost smatra velikom čašću i izazovom, nije pesimist i vidi brojne mogućnosti za hrvatsku kinematografiju.

15.04.2019. u 16:22
Ispiši članak

"Ima puno posla i odmah ću ga se uloviti, a trebat ću potporu svih zainteresiranih, od državnih službi preko privatnog sektora do samog HAVC-a, posavjetovat ću se sa svima", rekao je Marcich za Hinu.

Kao prioritet ističe učinkovitu, kompletnu provedbu postojećeg Nacionalnog programa, uključivši i nedovoljno ispunjen financijski segment, no smatra da treba jaču, koherentnu potporu za cijelu branšu.

"Država se treba više potruditi da televizije ispunjavaju svoje dužnosti, kao i privatne firme s licencom u Hrvatskoj koje, vjerujem, razumiju da igraju veliku ulogu, te da će to biti  u njihovom interesu, interesu sektora i cijele Hrvatske", ustvrdio je.

Marcich smatra kako se treba poboljšati zakonodavni okvir, s obzirom na mnoge mogućnosti koje za sektor otvaraju tri nadolazeće bitne europske direktive u kojima sudjeluje i Hrvatska. "Tu će biti mogućnost poboljšanja za sektor i itekako ću se truditi", dodao je.

"Nisam pesimist, imamo stvari za koje možemo vidjeti rezultate odmah, a što se tiče  zakona trebat će neko vrijeme, no sigurno ćemo biti aktivni", istaknuo je.

Po njegovim riječima, važni su i projekti koji bi služili hrvatskoj proizvodnji, poput stvaranja filmskog studija u Hrvatskoj o kojemu se priča. "Takav centar odličnosti za produkciju i postprodukciju bio bi dobar za Hrvatsku, omogućio bi nam da zadržimo razinu sadašnjih usluga i dobijemo dodanu vrijednost, postoji potražnja na tržištu za time, a i otvorit će se mogućnost zapošljavanja", rekao je.

Christopher Peter Marcich (1955.) karijeru je ostvario u inozemstvu, a od jezika govori engleski, francuski, talijanski i španjolski.

Od 2012. je predsjednik Izvršnog odbora AGICOA sa sjedištem u Ženevi, što je udruga audiovizualnih producenata, udruženja proizvođača i društava za upravljanje kolektivnim pravima gdje on, među ostalim, surađuje s institucijama EU vezano na prijedlog Uredbi EU o radioteleviziji, uz blisku koordinaciju s europskim organizacijama proizvođača, autora i izvođača.

Od 1995. do 2016, je radio kao predsjednik i koordinator globalnih međunarodnih poslova američke filmske asocijacije MPA koja objedinjuje šest velikih američkih audiovizualnih kompanija, lobira za pojedina pitanja od interesa iz područja relevantnih politika na nacionalnim i na razini EU, zaštitu sadržaja i parničenje. MPA je napustio, kako je naveo u životopisu, ne bi li se pridružio obitelji u Hrvatskoj, nakon što je sudjelovao u izboru svojeg nasljednika na mjestu čelnika europskog ureda.

Od 1985. do 1995. radio je u Ministarstvu vanjske trgovine SAD-a,  bio je, među ostalim, pomoćnik ministra za Europu, Afriku i Bliski istok, dok je od 1980. do 1985. je bio savjetnik u američkom Ministarstvu gospodarstva.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Milwaukeeju diplomirao je ekonomske i političke znanosti na University of Wisconsin, Madison te magistrirao međunarodne odnose na Georgetown University, Washington.

Među odlikovanjima i priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu, se Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu (2003.), USTR – Kelley Award za izvanredna postignuća i doprinos uspjesima tima (1994.), US State Department:  Outstanding Achievement Award (1991)  te Posebna nagrada za doprinos cijeloj organizaciji MPA (2016).

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.