PROJEKT RIJEKA 2020 - EPK

Kroz program Učionice prošlo više od 700 građana, a edukacija se nastavlja

Autor

mšm/h

Kroz 50-tak aktivnosti iz programa Učionica, koji je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, prošlo je do sada više od 700 građana, koji su stekli znanja i vještine iz tema vezanih uz kulturu i kulturnu politiku, izvijestili su u subotu iz Rijeka 2020.

09.02.2019. u 11:38
Ispiši članak

Polaznicima su u ovom pretprogramu EPK 2020 putem seminara, radionica, treninga te edukacijskih programa domaći i inozemni stručnjaci prenosili svoja znanja i  iskustva.

Voditelji programa Učionice, Tanja Kalčić i Nenad Antolović, pri podjeli diploma polaznicima programa u petak, najavili su da se edukacija nastavlja i u ovoj godini, izdvojivši trodnevnu konferenciju „Brendiranje u kulturi“, krajem veljače u Rijeci, ljetni seminar „Trendovi u stvaranju dječjih programa“ i edukativni program koji će prethoditi konferenciji „Kulturna diplomacija“. 

U 2019. godini pokrenut će se i novi edukativni programi, među kojima i onaj o važnosti 'društveno odgovorne kulture i umjetnosti' te drugi o menadžmentu volontera.

U sklopu Učionice dosad je objavljeno šest edukativnih skripti s održanih seminara, koje će biti dio virtualne biblioteke u izradi, kao nasljeđe projekta EPK.

U dosadašnjem radu Učionice ističu se stalni edukativni programi, „Aplause please“, namijenjen djelatnicima u kulturi, kako bi bolje razumjeli publiku i poboljšali  suradnju raznih kulturnih organizacija te „Razvoj organizacija“ proveden u suradnji s udrugom SMART, a tiče se stjecanja znanja pisanja projekata za prijave na EU fondove, prikupljanja financijskih sredstava za realizaciju i vođenje projekata.

Nadalje, to je program “Produkcija u kulturi”, koji je omogućio i nezaposlenim osobama stjecanje vještina i kompetencija za bolje pozicioniranje na tržištu rada i ulazak u svijet poduzetništva.

Program je dodatno financiran iz Europskog socijalnog fonda, a obuhvaća praktična učenja iz područja organizacije kulturnih događanja.

U edukativnom programu Rijeka 2020 je i “Tehnička produkcija kulturnih i umjetničkih događanja”, za stjecanje znanja u području tehničke produkcije događaja, poput postavljanja izložbi i scenografije, scenske rasvjete, spajanja sustava ozvučenja i iz osnova video sustava.

 Namjera programa Učionice je da se u Rijeci po njihovu završetku poveća broj i kvaliteta stručnjaka u kulturnoj produkciji i organizaciji događaja, što je važno i za razdoblje nakon 2020. godine.

 Među manjim seminarima Učionice u 2018. bili su trodnevni seminar „Angažirane umjetničke prakse/Uključivanje zajednice”, seminar „Business2Culture“ gdje su polaznici učili stvarati partnerske odnose s poslovnim sektorom i umijeće javnog nastupa i pregovaranja, te seminar „Organizacija kulturnih događanja” na kojem su se upoznavali s područjem managementa u kulturi. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.