TIJEKOM TRAVNJA

'Kino za sve' sa senzornim projekcijama u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru

Autor

mn/h

Pod motom "Kino za sve i dostupno svima“  Hrvatski filmski savez tijekom travnja, mjeseca u kojem se posebno ukazuje na potrebu za osvještavanjem poremećaja iz autističkog spektra, organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru, s ciljem da se pokaže kako su osobe s tim poremećajem važan i sastavni dio društva.

08.04.2019. u 13:42
Ispiši članak

Posebne projekcije, namijenjene djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije, održat će se u kinu Tuškanac, 11. travnja, u Varaždinu, u kinu Gaj, 15. travnja, u Koprivnici u kinu Velebit, 16. travnja te u Bjelovaru, 30. travnja, u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Ovaj put gledat će film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški, koji govori o avanturi najboljih prijatelja, slona Sebastijana i mačke Prugice.

Iz HFS-a ističu kako je film za senzornu projekciju pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti, što znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima.

"S obzirom da djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama", napominju.

Izuzetno je važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti.

"Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti", ističe se.

Djeca na tim projekcijama smiju  šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Projekt su prepoznali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane, te Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Ideja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem njihove što uspješnije integracije i inkluzije u lokalnu zajednicu.

Svi zainteresirani trebali bi potvrditi svoj dolazak do 10. travnja na e-mail: [email protected] ili na broj mobitela 0918811900 s informacijama o broju potrebnih mjesta.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.