GASTRO-ESEJ

Kako su nastali muffin i brownie i kako ih brzo pripremiti u suvremenoj verziji s pirom ili chia sjemenkama?

Autor

Matija Štahan/Promo

Urbani svijet 21. stoljeća kao da u sebi sadrži sva prethodna povijesna razdoblja - i to odjednom. Sadržaja je sve više, vremena sve manje, i svatko od nas u istome danu obnaša čitav niz uloga i dužnosti, ali s jednom neugodno bajkovitom cakom - kao u Pepeljuzi, ti trenuci kratko traju. Pa kako uza beskraj mogućnosti i manjak vremena zadovoljiti i naše kulinarske potrebe? 

11.10.2018. u 10:11
Ispiši članak

U početku žitarica bješe pir. Drevan poput najarhetipskijih mitova čovječanstva, pir potječe s azijskih prostranstava iz davne, tisućama godina stare prošlosti. Kao srž najstarijih mitova o postanku svijeta, koji prevedeni u znanstvene termine bivaju gotovo istovjetni teoriji o Velikom prasku, tako je i pir nakon sveg ovoga vremena u svojoj biti ostao nepromijenjen: malen, a stamen; zdrav i hranjiv - amen!

Pesticidi suvremene tehno-civilizacije piru nisu potrebni, jer on je neiskvariv invazijama svih nametnika. Njime ne treba genetski manipulirati, jer - kome vrijedi manipulirati elementarnom česticom? On je temelj temelja, osnova osnove, žitna Alfa, a za Omegu ćemo vidjeti. Bio je tu prije žita i kukolja, vanzemaljci se u njemu nisu drznuli raditi krugove, a kada nestane biljnih i životinjskih vrsta i svih tragova čovjeka te čitav planet ostane prekriven beskrajnim nasadima te drevne žitarice, tada će to biti i njegova konačna, pirova pobjeda.

Iz koprivničkih radionica

Upravo je pir, istodobno najnovija i najstarija, najmodernija i najdrevnija namirnica, u cjelovitom zrnu stopljen sa zobi ključan sastojak brašna na bazi kojega se pripremaju četiri nova i slatka proizvoda Podravkina brenda Dolcela: Brownies sa žitaricama, Mini muffini s chia sjemenkama, Kolač okusa Piña colada i Mramorni kolač s čokoladnim preljevom.

Njihova osobitost leži u osobitom stanju u kojemu ih se preuzima - majstori iz Podravkinih radionica slastice su doveli do pred završetak, a moderne urbane Pepeljuge iz uvodnog ulomka pred svršen čin, pa je priprema brownieja, muffina, kolača s okusom koktela i onih mramornih, jednom kada završe u vašoj kuhinji, neobično brza i laka.

Sve četiri delicije, osim nutritivne lakoće i okusne slatkoće, nude i slobodu biranja sredstva slađenja svakoga pojedinog deserta, pri čemu se može birati između:

a) meda,

b) smeđeg šećera, ili

c) agavina sirupa.

Kako se kalio brownie

Brownieji iliti smeđići, danas ukusni kolači, a nekad nadnaravni entitetići, čije ime, pretpostavlja se, dolazi iz ilustracija za djecu praćenih poučnim stihovima koje je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće na temelju engleskih i škotskih narodnih predaja izrađivao Kanađanin Palmer Cox, s vremenom su postali simbol jednostavne a ukusne, urbane, ali i ruralne zapadnjačke kuhinje.

Isprva poznati tek kao vilenjačići nalik Maliku Tintiliniću i njegovim sudruzima "domaćima" iz pripovijesti Ivane Brlić Mažuranić, brownieji danas osvajaju svijet u obliku sveprisutnog kolača vrlo klasična, četvrtastog i - kao što mu ime govori - čokoladno smeđeg izgleda. U Dolcelinu pakiranju uz brownieje dolazi i kalup kojim ih se može oblikovati, čime je sama priprema olakšana i znatno skraćena, a kaljenje brownieja tada se može prepustiti pećnici i troznamenkastim stupnjevima dr. Celzija.

Muffin, mramor i željezo

Povijest muffina nešto je starija, ali i prozaičnija, no ujedno i karakteristična za europsko-američke odnose. Nastavši u srednjovjekovnoj Britaniji, pra-muffini isprva su, kao i tolike druge današnje delicije, služili kao jeftina vrsta slatka zalogaja za siromašne društvene slojeve, da bi ih kasnije preuzele i više klase. Američki se pak, gljivoliki muffin pojavio sredinom 19. stoljeća, da bi svoj glasovit status uspostavio širenjem lanaca kafića-kavana poput Starbucksa.

Dolcelini mini muffini osobiti su po svojoj malenosti i podatnosti svakome nepcu, što ih čini slasnim zalogajčićima u pravom smislu te riječi. Kao i brownieji, muffini dolaze s kalupima, a u njihove popularne i moderne dodatke možemo ubrojiti i chia sjemenke, prisutne, osim u mini muffinima, i u mramornom kolaču.

Slično je i s mramornim kolačem i kolačem s okusom piña colade, koji se također nalaze u četverolistu Dolcelinih slastica na bazi pirova i zobenog brašna: iz mramornih vremena okamenjenih identiteta i vrijednosti zapali smo u relativističku postmodernu, omamljujuć koktel mišljenja i stavova bez čvrstog uporišta...

Ali kad je već tako, jedan kolačić neće biti na odmet.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.