VISOKA ESTETIZACIJA

Izložba 'Impromptu' Marija Delića u Galeriji SC: Često sudionici nisu svjesni fotografske leće...

Autor

mjš

Otvorenje izložbe Impromptu autora Marija Delića održat će se u subotu, 10. veljače u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena do 24. 2., radnim danom od 12 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati.

05.02.2018. u 12:56
Ispiši članak

Iako visoke estetizacije prirodnih čarolija kojima svrsishodno pripada, fotografska slika Marija Delića snimana je spontano, bez prethodnih priprema: poziranja, rasvjete, umjetne, izvještačene kompozicije snimljenih i namještene pozicije snimatelja...

Drukčije promišljeno, Mario radeći kao direktor fotografije na brojnim setovima od Hrvatske do Maroka i Sirije, snima ključne trenutke unutar filmskih produkcija onostrano predviđenome scenariju filmske radnje. Prisutan je poput nevidljivoga protagonista koji prisvaja iluziju iluzije filmskih ili mizanscena TV-serija.

Zapravo, filmskoj dodaje vlastitu fotografsku opsjenu ili odmake od nje - izdvajajući osobni ključni trenutak unutar filmskoga kadra, a češće izvan i između kadrova i scena gdje protagonisti traže filmu usporednu dimenziju psihološkoga bijega između rituala pripremljenih uloga i glume. To je dočarano slobodno, imaginarno i neusiljeno poput jazz-improvizacija osnovne teme.

Često sudionici nisu svjesni fotografske leće, a već su apsorbirani okom, slutnjom i namjerom fotografa. Kako je drugosti - snimljenome - potreban ekran sličnosti u kojem se prepoznaje - tako se reakcija sviđanja ili nesviđanja, intenzivnoga uživljavanja ili ravnodušnosti, kamerom zabilježene drugosti odražava u fotografiji i fotografu, akteru te naposljetku promatraču. On se u njoj također možebitno prepoznaje ili ovisno odrazu i djelovanju sugestije, tek naslućuje, nazire. Svaka akcija budi određenu reakciju…. ( iz predgovora, Željko Marciuš)

Mario Delić (1971., Zagreb) fotografijom se počinje baviti kasnih osamdesetih. Od tada do današnjih dana izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, a u Galeriji SC predstavio se 2005. izložbom I212NYC.

Unatoč pozivu filmskoga i TV snimatelja vezanoga za pokretne slike, fotografija ostaje intimnim poljem istraživanja svijeta što ga okružuje, a čovjek i njegovo određenje u prostoru stalni su motivi njegovih radova.  Direktor je fotografije triju igranih filmova, dvanaest serijala, dvadeset i tri dokumentarna filma te niza inih filmskih i video formi.

Za rad na dokumentarnom filmu Calling The Ghosts u produkciji Bowery Productions iz SAD-a dijeli nagradu Emmy (Outstanding Investigative Special) 1998. Za serijal Ana albi dalili - Layla Mourad story 2009. nagrađen je kao direktor fotografije nagradom Best Picture Award od strane EBU (Egyptian Broadcast Union).

Aktivan je i kao redatelj glazbenih spotova te autor putopisnih (Croatia Airlines In-Flight Magazin) i proznih tekstova (Zarez). Aktivan je član HFS-a (Udruge hrvatskih filmskih snimatelja), HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika), HZSU-a (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika) i DCS-a (Digital Cinema Society).

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.