od 7. do 12. studenog

INTERLIBER Što nas sve čeka na ovogodišnjem zagrebačkom sajmu knjiga?

Autor

mjš/h

Najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, međunarodni sajam knjiga Interliber, ove godine slavi 40. rođendan a jubilarnu obljetnicu središnjeg zagrebačkog jesenskog kulturnog događanja hrvatski nakladnici, kako najavljuju, i ove godine dočekuju s bogatom ponudom beletrističkih i publicističkih naslova vrhunske domaće te prijevodne literature.

 

04.11.2017. u 08:54
Ispiši članak

Interliber se ove godine održava od 7. do 12. studenoga, a predstavit će u Paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma više od 300 izlagača iz 16 zemalja.

Manifestacija koja svake godine privuče više od stotinu tisuća posjetitelja – prošle ih je godine zabilježeno 130 tisuća – tradicionalno je mjesto susreta čitatelja i izdavača čiji se spoj raznovrsne ponude i pomno isplaniranih književnih predstavljanja i susreta s autorima, unatoč brojnim izazovima s kojima se posljednjih godina susreće izdavačka industrija, iz godine u godinu pokazuje kao izuzetno uspješna formula za privlačenje najširih publika.

Frakturinih 'prvih 15': Brend koji se prepoznaje

Upravo u godini u kojoj Interliber slavi 40. rođendan, zaprešićki nakladnik Fraktura slavi svojih 15 godina postojanja tijekom kojih se, po riječima glavnog urednika Seida Serdarevića, etablirao kao možda najvažniji književni izdavač "ne samo u Hrvatskoj nego i u području jugoistočne Europe".

"To potvrđuje čitav niz nagrada, uključivo i nagradu Londonskog sajma knjiga 2015. Naši domaći autori su prevođeni i cijenjeni u inozemstvu jednako kao i kod kuće, mi smo kuća s najvećim brojem osvojenih književnih nagrada domaćih autora", rekao je Serdarević Hini.

"No, ono što nam je najvažnije je da unutar svojega djelovanja – s aspekta književnosti, objavljivanja knjiga i dovođenja autora – uspijevamo spojiti našu kulturnu misiju s nekakvom svojom poduzetničkom pričom", dodao je.

Još je važnije to što su sve to skupa prepoznali čitatelji, "koji znaju da pod brendom Fraktura mogu pronaći pomno birane knjige, na kojima se urednički radi na svakome detalju, i da taj brend stvarno znači kvalitetu koja se prepoznaje".

Za ovogodišnji Interliber Serdarević je najavio čitav niz odličnih naslova, među kojima kao posebno važne izdvaja, od strane beletristike, "veličanstven biografski roman" Johna Williamsa "August", te od publicistike, "Povijest Oktobarske revolucije" Neila Faulknera, "jedinu povijest tog bez ikakve sumnje jednog od najvažnijih događaja 20. stoljeća koja će se pojaviti na hrvatskome tržištu".

Zatim je tu "od publicističkih naslova iznimno važna knjiga" Deana Jovića "Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj", koja postavlja pitanja o vladajućem narativu o hrvatskoj državnoj samostalnosti i Domovinskom ratu". Fraktura je objavila i novu knjigu "jednog od naših najvećih eurudita" Zdravka Zime, "Dnevnik jednog mitomana", kroniku uzbudljive 2016. godine tog književnog kritičara, feljtonista i pisca.

Među Frakturinim se novim naslovima ističe i nova knjiga istaknutog njemačkog povjesničara i romanopisca Philippa Bloma "Rastrgane godine", "koja govori o Europi i Zapadu između 1918. i 1939. na vrlo sličan način kako je to radio u svojoj knjizi 'Vrtoglave godine'".

Od domaćih autora Serdarević je posebno istaknuo novu knjigu Miljenka Jergovića "Nezemaljski izraz njegovih ruku", "o Sarajevskom atentatu, o našima i njihovima, a ustvari o tome da su i jedni i drugi naši, i da je ubojstvo Franje Ferdinanda posljedica modernizacijske i prosvjetiteljske misije bečkih vlasti u Bosni".

Najavio je i jednu posebnost vizualnog identiteta ovogodišnjeg Frakturina interliberskog štanda, na čijim će vanjskim zidovima biti izložena četiri crteža likovne umjetnice Ivane Jurić. 

V.B.Z.: Novi Dan Brown, Igor Mandić i Mirjana Krizmanić

Nakladnik V.B.Z. na Interliberu tradicionalno predstavlja niz novih atraktivnih književnih naslova ponajbolje prijevodne i domaće književnosti, a kao najiščekivaniji ovogodišnji naslov glavni urednik Drago Glamuzina izdvaja novi roman Dana Browna "Postanak", "svjetski bestseler autora koji i u Hrvatskoj ima brojne čitatelje".

Kad je riječ o literarnoj fikciji, istaknuo je autobiografski intoniran roman "Lutka" Ismaila Kadarea, "jednog od najvećih živućih albanskih pisaca koji već dugo nije objavljivan u Hrvatskoj", te roman "Još" turskog pisca Hakana Gundaya, objavljenog u V.B.Z.-ovoj biblioteci "Europom u 30 knjiga", "koji govori o imigrantima, izvrsno je napisan i ubrzano se prevodi na sve europske jezike".

Od domaće proze Glamuzina posebno izdvaja "Predsmrtni dnevnik" Igora Mandića, "knjigu kakve još nije bilo na ovim prostorima, u kojoj se autor odlučio pozabaviti najtabuiziranijim temama - suočavanjem sa smrću i samoubojstvom".

"Mandić je britak, lucidan, autoironičan i duhovit kao u svojim najboljim knjigama, a nije patetičan ni kad piše o najtežim emotivnim traumama", rekao je. Čitateljima glavni urednik V.B.Z.-a posebno preporuča i novi roman Marine Šur Puhlovski "Igrač", "koji majstorski tranšira maligne obiteljske odnose i hipokriziju i licemjerje društva u kojem živimo, za kojeg sam siguran da će biti primijećen, mračan ali ubojit".

Što se tiče publicistike, izdvojio je novu knjigu Mirjane Krizmanić "Zašto guramo glavu u pijesak", "koja se, kao i uvijek, pametno i upućeno bavi jednom od najčešćih ljudskih reakcija pri suočavanju s nekim problemom".

Do konca Interlibera iz tiska bi trebala stići i knjiga "U što vjerujemo mi koji ne vjerujemo", koju je osmislio i priredio Drago Pilsel, a u kojoj 30 poznatih hrvatskih intelektualaca i umjetnika (Boro Radakavić, Boris Pavelić, Ivana Bodrožić, Margo Pogačar,, Vili Matula, Ivo Josipović...) iznosi svoj odnos prema vjeri i religiji.

"Na kraju, upozorio bih i na novu knjigu pjesama 'Himna poraženih' jednog od naših najvažnijih pjesnika Mile Stojića", zaključio je Glamuzina.

Naklada Ljevak: Naglasak na vrhunskoj svjetskoj publicistici 

Redakcija Naklade Ljevak za ovogodišnji Interliber najavljuje kvalitetnu domaću i stranu književnu elitu, s posebnim naglaskom na značajne i hvaljene publicističke naslove.

Među njima urednik Kristijan Vujičić posebno izdvaja knjigu tekstova hrvatskog znanstvenika svjetskoga glasa Igora Rudana "Točna boja neba" i knjigu krležoloških rasprava "Glasovi iz tmine", u kojoj akademik Krešimir Nemec otkriva razloge "zašto Miroslav Krleža nastavlja i prekogrobno dijeliti hrvatsku intelektualnu javnost".

Također je izdvojio i publicističku knjigu "O tiraniji" u kojoj povjesničar Timothy Snyder izlaže 20 lekcija dvadeset lekcija 20. stoljeća, "kritiku Trumpove opasne i autoritarne politike koja je bila bestseler br. 1 Amazona, New York Timesa i drugih".

Nadalje, tu su i hvaljeno djelo Mustafe Akyola "Islamski Isus", "islamska kristologija koja razmatra pitanje što današnji muslimani mogu naučiti od Isusa", te "Kultura", sveobuhvatna intelektualna povijest u kojoj se jedan od najznačajnijih suvremenih teroretičara kulture Terry Eagleton zalaže za vraćanje izvorne vrijednosti kulture.

Od publicističkih naslova izdvajaju se i knjige "Utopija za realiste" u kojoj novinar The Correspondenta Rutger Bregman, jedan od najprogresivnijih mladih mislilaca Europe, vodi čitatelja na putovanje kroz povijest ideje uvođenja univerzalnog temeljnog dohotka; te "Internet nije odgovor", tehnološka i ekonomska povijest Interneta britansko-američkog pisca i teoretičara novih medija Andrewa Keena.

Naklada Ljevak za Interliber je pripremila i "Zimsku tvrđavu", bestseller New York Timesa američkog novinara i pisca Neala Bascomba, o epskoj misiji sabotaže Hitlerovog programa atomske bombe.

Od beletristike, iz Ljevaka najavljuju romane dviju dobitnica Nagrade Europske unije za književnost, "Nema, neka i ne bude", opisan kao "prava književna poslastica" mađarske spisateljice Edine Szvoren, i "Jednom sam zasigurno mekom travom potrčala" Austrijanke Caroline Schutti.

"Svakako da mi je kao uredniku jako drago što, uz kvalitetna domaća imena i djela, redakcija Naklade Ljevak dočekuje Interliber sa značajnim i hvaljenim publicističkim naslovima od koji su većina svjetski bestseleri", poručio je Vujičić.

Profil: Od biografije Ivice Todorića do nove knjige za djecu Srđana Dragojevića

"Iako je godina bila vrlo teška za izdavačku djelatnost, i ove smo godine pripremili mnogo izuzetnih i raznovrsnih knjiga za Interliber na koje smo silno ponosni", rekla je za Hinu urednica Profila Ivana Žderić. Interliber je za sve izdavače "događaj koji se ne propušta", a ove godine tradicionalni vrhunac zagrebačke književne godine taj nakladnik, kako je rekla, dočekuje s dvadesetak novih naslova.

Najavila je "nove fantastične knjige domaćih autora", među kojima "Ćutim te" Mani Gotovac, "prozno kazalište te autorice u kojemu se isprepliću komika i tragedija", te novu knjigu Jurice Pavičića, "maestralan roman važnog autora koji dublje od ijednog hrvatskog pisca zalazi u mračna mjesta i trula tkiva hrvatske zbilje posljednjih desetljeća".

U Profilovoj nakladi izlazi i vodič kroz izradu domaćih pripravaka za njegu tijela "Biljke koje njeguju", "omiljene televizijske vrtlarice" Kornelije Benyovsky Šoštarić.

Profil veliku pozornost pridaje knjigama za najmlađe čitatelje, a ove godine među novim se naslovima izdvajaju čak tri, prvi od kojih je slikovnica "Jura i kuckalo protiv dosade" koju autorski potpisuje "inspirativni" književno-ilustratorski dvojac, Roman Simić i Manuel Šumberac.

Knjiga će biti posebno predstavljena prvoga dana sajma, u utorak 11. studenoga, istodobno s novom slikovnicom poznatog srbijanskog redatelja Srđana Dragojevića "Kakakralj" u kojoj ilustracije potpisuje Nemanja Ristić. Riječ je o nastavku priče započete u knjizi "Kakagrad" koju je Profil objavio prošle godine.

Žderić je najavila i dječju knjigu "Suli u avanturi", "u kojoj je Maja Šimleša svoje nadareno i štosno pero hrabro ukrstila s briljantnim kistom višestruko nagrađivanog akademskog slikara Svena Nemeta". 

Od strane proze, izdvajaju se naslovi "Ministarstvo potpune sreće", novi roman najznačajnije suvremene indijske spisateljice Arundhati Roy "koji se čekao 20 godina, veličanstveno djelo, istodobno iznimna freska društva i intimno putovanje mnogim godinama i prostorima indijskog potkontinenta".

Profil objavljuje i niz novih svjetskih bestselera, među kojima Žderić posebno ističe "Muzu" Jessie Burton, "zavodljivu, uzbudljivu i napetu knjigu o žudnji i identitetu" autorice slavnog romana "Minijaturistica" prodanog u više od milijun primjeraka.

Što se tiče publicistike, Profil će na Interliberu predstaviti biografiju Ivice Todorića, "detaljnu priču o usponu i padu njegovog poslovnog carstva" u kojoj se novinar, urednik i ekonomski komentator Ratko Bošković bavi "ličnošću, karijerom, usponom i padom najvećeg i najmoćnijeg hrvatskog tajkuna".

Kao jedan od najzanimljivijih naslova strane publicistike u Profilovoj nakladi izdvaja se priča o nastanku i meteorskom usponu internetske platforme Uber, revolucionarnog koncepta prijevoza, "Uber – Kako preko taksija zagospodariti svijetom" autora Adama Lashinskog, veterana američkog poslovnog novinarstva i izvršnog urednika poslovnog magazina Fortune.  

"Pozivamo sve čitatelje na Interliber, gdje će pronaći velike popuste na prijašnja izdanja i sjajne nove knjige", poručila je Žderić.

Aktualni publicistički i prozni naslovi u ponudi Meandar Medije

Glavni urednik Meandar Medije Branko Čegec za ovogodišnji Interliber najavljuje nove domaće i strane naslove, "oblikom različite ali aktualne u svojim temama i problematikama".

Knjiga "Zagreb: Antivodič" autorice Zrinke Paladino najavljena je kao hrabri iskorak u područje kritičkog i argumentiranog zalaganja za Zagreb. U knjizi "U potrazi za Ivom Malecom" autorica Bosiljka Perić Kempf bavi se karijerom hrvatsko-francuskoga skladatelja Ive Maleca, jednog od najvažnijih skladatelja europske avangarde koji je u Hrvatskoj uvelike zanemaren.

"Riječ je o svojevrsnim polemičkim tekstovima u kojima autorice upozoravaju na stanje u društvu i kulturi, u prvom slučaju kroz urbanističko stanje grada, a u drugom kroz glazbeni i kulturni status te percepciju intelektualca u društvu", rekao je Čegec.

Tu su i romani "Mala zemlja", nagradom Prix Goncourt des Lyceens 2016. ovjenčan debitantski roman francuskog repera ruandskog podrijetla Gaëla Faya, te "Izložena priroda" talijanskog romanopisca i pjesnika Errija De Luce, "dva naslova koji također preispituju konkretne društvene situacije poput tjelesnih iskustava, odrastanja i sazrijevanja te međuljudskih odnosa, jednostavnim i pitkim jezikom".

Posebno je još izdvojio zbirku pjesama Jánosa Sziverija "Tajna kratkog života. Izabrane pjesme", koja će upoznati čitatelje s jednim od važnijih mađarskih pjesnika za čije je samorefleksivne autorske iskaze karakteristično nestrpljivo umjetničko traganje i pjesničko eksperimentiranje.

Među novim naslovima koje Meandar Media priprema za Interliber ističu se i slikovnice za najmlađe posjetitelje, "Olujni kit" i "Djedov otok" nagrađivanog britanskog autora Benjija Daviesa. "Naravno, pripremili smo još velik broj naslova, što novijih, što starijih, aktualnih i izazovnih, za čitatelje različitih interesa i navika", poručio je Čegec.

OceanMore: Ponajbolja svjetska izdanja i nagradna igra

Naklada OceanMore za ovogodišnji je Interliber pripremila brojna nova beletristička izdanja poznatih svjetskih autora, među kojima urednik Neven Vulić posebno izdvaja "Svijet ide dalje" Laszla Krasznahorkaija, zbirku kratkih priča "mađarskog genijalca čije je pisanje i razmišljanje organizirano oko epohalnog otuđenja moderne".

Izdvojio je i "Čitav jedan život", peti roman višestruko nagrađivanog austrijskog pisca, glumca i scenarista Roberta Seethalera, "koji u tek 120 stranica vrlo precizno pripovijeda o sasvim običnom životu, izvrsno prikazujući obične, a predivne trenutke koji stvaraju svačiji život".

"Roman je uvršten u finale dvaju vrlo važnih nagrada, Man Bookera i IMPAC-a Dublin, a osvojio je tri književne nagrade u Njemačkoj. Kod nas je prepoznat Nagradom za promicanje suvremene austrijske književnosti Albert Goldstein", rekao je Vulić.

OceanMore na svojem će interliberskom štandu u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma predstaviti i drugi dio trilogije o Vernonu Suboteksu nagrađivane spisateljice i redateljice i ugledne francuske feministkinje i kritičarke Virginie Despentes "Vernon Suboteks II", "odličan nastavak prvog romana o propalom, ali simpatičnom DJ-u Vernonu", koji je osvojio čak četiri književne nagrade u Francuskoj.

"Ta trilogija u Francuskoj je iznimno popularna, a svaki nastavak bio je jedan od omiljenih književnih naslova sezone – prvi se dio prodao u preko 400 tisuća primjeraka, a drugi u više od 200 tisuća. No najljepše otkriće kad govorimo o autorici Virginie Despentes jest autentičan i životan stil pisanja koji najrazličitije sudbine isprepliće u fascinantan prikaz današnje Francuske", kazao je Vulić.

Kao posebnost ovogodišnjeg programa Naklade OceanMore na Interliberu istaknuo je i nagradnu igru za sve one koji na sajmu kupe dvije knjige nagrađivanog pisca Kristiana Novaka, "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši". Sretne dobitnike izvlačit će u nedjelju 12. studenoga pisac osobno, a nagrada su karte za predstavu "Črna mati zemla" u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Hena com: Istaknuti domaći prozni autori i nagrađivana prijevodna literatura

Četiri djela istaknutih domaćih proznih autora te osam naslova prijevodne literature priznatih i nagrađivanih europskih i svjetskih pisaca najavila je za ovogodišnji Interliber glavna urednica nakladnika Hena com Nermina Husković.

"Ono što bi svakako trebalo istaknuti kad je riječ o domaćoj književnosti autobiografska je knjiga Rade Šerbedžije 'Poslije kiše', svojevrsni nastavak knjige 'Do posljednjeg daha', u kojem Šerbedžija piše o svom životu i radu u Americi, o anegdotama iz Hollywooda, o svom životu emigranta i povratcima na ove naše prostore, o obitelji, ratu, ljubavi i praštanju", kazala je Husković.

Nadalje, tu je zbirka priča Andrije Škare "Društvene igre" o ljudima oko nas, "o njihovim malim i velikim životnim prevratima u kojima se međuljudski odnosi seciraju kroz prizmu sasvim običnih događaja u kojima će se mnogi od nas prepoznati".

Od domaće proze izdvojila je i zbirku priča Tanje Mravak "Naša žena", u kojoj autorica "minimalnim i nenametljivim jezikom, realističkim sredstvima, otkriva grčeve u likovima i plete dinamične fabule o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju izrečenu ili češće prešućenu, u pravilu unutarnju, osobnu dramu".

Što se tiče prijevodne literature, Husković je posebno istaknula roman "Trafikant" austrijskog finalista nagrade Man Booker 2016. Roberta Seethalera, te "šarmantnu, britko-ironičnu beziluzornu vivisekciju društva, kulture i umjetnosti ali i samoga sebe" Pavela Vilikovskog "Pas na cesti", koja obiluje "autorovom prepoznatljivom poetikom prožetom apsurdima i grotesknim humorom".

Najavila je i peti roman jedne od vodećih figura suvremene portugalske književnosti Lidije Jorge "Dolina strasti", "prepun dovitljive i fine karakterizacije, u kojemu se u okvirima intimne priče autorica bavi temom dinamike migracije i života iseljenika"; te najpoznatiji roman najznačajnijeg suvremenog poljskog pisca Jerzyja Pilcha "K pijanom anđelu", čija ga "majstorska isprepletenost tragičnih, komičnih i dirljivih elemenata potvrđuje kao vrhunskog pripovjedača kojemu ne manjka britkog humora kao ni neobuzdane inteligencije".

"Među novim su naslovima i otkačena, mračno maštovita knjiga 'Kupe br. G' Finkinje Rose Liksom, nagrađivane književnice, ali i renomirane slikarice i filmašice; nagrađivani prvijenac poljske autorice, feministice i aktivistice Sylwie Chtnik 'Džepni atlas žena', te autobiografski roman slovačke autorice Veronike Šikulove 'Mjesta u mreži', i 'Prokletstvo Palimsana' Rafela Nadala, katalonski svjetski hit preveden na mnoge jezike", istaknula je Husković.

Školska knjiga: Biti moderan znači biti ukorijenjen u tradicijsku kulturu

"Knjige koje ću ove godine predstaviti čitateljima na Interliberu čine moj idealni popis knjiga koje bih ponijela u svjetionik, na kojemu nikada nije bilo televizijskog signala, a internet i mobitel su strane riječi posuđene iz paralelnog svemira – knjige u potpunome neskladu s imperativima ovoga vremena, posve nesklona nakladništvu", rekla je urednica Školske knjige Miroslava Vučić za Hinu.

"Namijenjene su isključivo 'mislećim Hrvatima', onima koji gospodare svojim vremenom, i koji znaju da biti moderan znači biti duboko ukorijenjen u tradicijsku kulturu, ponajprije svoju, a potom u kulture drugih naroda, drugih jezika, s kojima već stoljećima vodimo dijalog, utječući jedni na druge", dodala je.

Školska knjiga na Interliberu tradicionalno predstavlja svoju cjelokupnu godišnju produkciju, iz koje Vučić ove godine posebno izdvaja "Leksikon hrvatskog srednjovjekovlja" priređivača akademika Franje Šanjeka i suradnika, koji na gotovo tisuću stranica predstavlja bogatstvo europske, svjetske i nacionalne kulturne baštine, te monografije "Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti" fra Joze Grbavca s više od 300 fotografija, "LADO – Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi", obogaćena s četiri CD-a, i "Pisac i vlast - Poetika Marina Držića" Slobodana Prosperova Novaka, koja donosi najdetaljniju kronologiju tog velikana hrvatske književnosti.

Vrhunska publicistika i kvalitetna beletristika

Među najvažnijim izdanjima koje će Školska knjiga ove godine predstaviti na svojem tradicionalnom interliberskom štandu u Paviljonu 5 je i političko-povijesno štivo "Vlada demokratskog jedinstva – Istina o Vukovaru i škola demokracije u Hrvatskoj" Franje Gregurića, "novi politički bestesler koji će postati nezaobilazna literatura za političare, ali i za sve misleće ljude", u kojemu autor najveću pozornost posvećuje vukovarskoj epopeji.

O njoj u knjizi vjerodostojno govore – neki među njima prvi put – general Antun Tus, Marin Vidić Bili, Vesna Bosanac, Branko Borković – Mladi Jastreb, Danijel Rehak i Zoran Šangut.

Također, tu su i dva povijesna romana, "Farrell", "kojim Ivan Aralica pokazuje da čarobni vrutak priča još nije presušio" i "Špilberk", "intrigantni biografski roman" koji je Hrvoje Hitrec posvetio barunu Trenku – "Jamesu Bondu 18. stoljeća". Kao zanimljivi novi naslovi najavljene su i pjesničke zbirke "Theurgia", "suvremenog nomada, diplomata i pjesnika" Drage Štambuka, i "Da zađe Mjesec, da izađe Sunce", novi pjesnički rukopis Petra Gudelja, koji potpisuje i izbor iz poezije u prozi posvećene Imoti "Imotska knjiga".

Školska knjiga pokrenula je novu biblioteku 'Antropocen' u kojoj objavljuje najvažnija djela najvećih svjetskih znanstvenih autoriteta u području ekologije i zaštite planeta. Na Interliberu će predstaviti prvu knjigu objavljenu u toj biblioteci, "Zemlja nakon nas" istaknutog britanskog geologa, paleontologa i stratigrafa Jana Zalasiewicza u kojoj dešifrira povijest izumrlog čovječanstva i postavlja niz provokativnih pitanja o opstanku ljudske vrste na Zemlji.

Kao još jedno važnije izdanje Vučić je izdvojila i publicističku knjigu "Einsteinova najveća zabluda", "izvrsnu intimnu biografiju najvećeg genija 20. stoljeća" iz pera poznatoga pisca Davida Bodanisa, koja obiluje anegdotama iz života Alberta Einsteina, te "prosvjećuje i otkriva koliko mnogo danas dugujemo Einsteinu ‒ i koliko je još mogao postići da nije bilo svih njegovih toliko ljudskih slabosti".

Među ostalim, na Interliberu će biti predstavljen i "Hrvatsko-njemački praktični rječnik"; koji predstavlja "novost u hrvatskoj leksikografiji jer je nakon duljeg vremena objavljeno suvremeno izdanje, s novim riječima i izrazima iz suvremenoga hrvatskog leksika, koji nisu bili zastupljeni u dosadašnjim rječnicima".

Lumen: Izbor iz svjetske bestseler književnosti za mlade

Vučić uređuje i izdanja nakladničke kuće Lumen, a među naslovima koji će ove godine biti predstavljeni na Interliberu posebno ističe dvije knjige svjetski priznate kanadske autorice Margaret Atwood, reizdanje "Sluškinjine priče", "briljantnog distopijskog romana" iz 1986. prema kojemu je snimljena istoimena serija koja je ove godine osvojila čak osam nagrada Emmy, te "Ludi Adam", završni dio trilogije koju je prva dama distopijske književnosti počela romanom "Gazela i Kosac" te nastavila "Godinom potopa".

Obožavatelje megapopularnog serijala "Sumrak saga" Stephenine Meyer, Lumen će na Interliberu obradovati "Kemičarkom", novim napetim špijunskim trilerom iz pera jedne od najprodavanijih svjetskih autorica, dok je novi triler Stephena Kinga "Izvlačenje trojke" najavljen kao "dramatična i napeta znanstvenofantastična odiseja s elementima horora i psihološki razrađenim likovima i najbolji King kojeg možete zamisliti".

Posebno mjesto među novim izdanjima za mlade u Lumenovoj nakladi zauzima hit-knjiga "Svakoga dana" Davida Levithana, proglašena 2012. najboljom dječjom knjigom u School Library Journalu i Booklistu, te najboljom knjigom za tinejdžere u Kirkus Reviewsu. Roman je najavljen kao "dirljiva i iznenađujuća knjiga koja preispituje ljubav".

Među novim se naslovima ističu još i fantasy roman "Baklja u noći" Sabaae Tahir; finale distopijske trilogije autorice Marie Lu pod naslovom "Šampion"; povijesni roman "Mlada carica – Sisi u potrazi za ljubavlju" Alison Pataki, te "Ludi svijet", "uvrnuti" nastavak romana "Između dva svijeta" A.G. Howard.

"Meni su podjednako važni i Stephen King i Ivan Aralica, i Margaret Atwood i Hrvoje Hitrec, meni je važna dobra priča, ona koja me prenosi u neka druga vremena, u druge svjetove, ispripovijedana toliko vješto, toliko uvjerljivo da u trenutku dok je čitam ne postoji ništa važnije", poručila je na kraju Vučić.

Sandorf: Oktobarska revolucija, introspektivno poniranje Tatjane Gromače i urnebesna slikovnica Olje Savičević Ivančević

Na Interliberu svoja izdanja tradicionalno predstavlja i nakladnička kuća Sandorf, a ove godine, po riječima glavnog urednika Ivana Sršena, naglasak je na ciklusu posvećenom stogodišnjici Oktobarske revolucije, kojim se taj fenomen – "koji je, možda više od bilo koje društvene promjene dotad, utjecao na izgled suvremenog društva i svijeta" – sagledava iz različitih kutova i kroz različite žanrove, "izvana i iznutra, ali i iz perspektive hrvatske književnosti".

Tri će knjige, od ukupno četiri, biti predstavljene na Interliberu. To su "sjajna biografija" kanadske spisateljice Rosemary Sullivan "Staljinova kći – Neobičan i buran život Svetlane Alilujeve", "svjetski publicistički bestseller preveden na tridesetak jezika"; zatim, "znanstveno-publicistički biser" o malo poznatim prvim godinama SSSR-a "Seksualna revolucija u boljševičkoj Rusiji' američkog rusista Gregoryja Carletona, te distopijski roman jedne od vodećih ruskih spisateljica Olge Slavnikove znakovito nazvan "2017.".

Četvrta knjiga iz ciklusa, engleski prijevod "Izleta u Rusiju" Miroslava Krleže, bit će objavljen u prosincu "kako bi svjetskim čitateljima dostojno predstavili našeg klasika", rekao je Sršen.

Nakladnik specijaliziran za prijevode važnih europskih publicističkih ostvarenja ali i za nove knjige cijenjenih i nagrađivanih domaćih autora, Sandorf za Interliber objavljuje i novi roman Tatjane Gromače "Carstvo nemoći", "u kojemu autorica dosljedno uspijeva iznalaziti smjelosti za beskompromisno introspektivno poniranje u dubine vlastite duše, smjelosti za to da dotakne neuralgične točke društva u kojem živi, ali i da ukaže na umjetnost kao pribježište u svijetu u kojem je dobrota iznimka, a razočaranje konstanta".

Kao posebnost svoje jesenske naklade, Sandorf najavljuje i "urnebesnu slikovnicu" Olje Savičević Ivančević i ilustratora Svjetlana Junakovića "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka", "koja zabavlja, čudi i nasmijava te kreira originalne i antologijske likove, koji će s nama ostati još dugo, poput Antuntuna ili Grge Čvarka"

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.