VRIJEDNA DJELA

Hrvatski državni arhiv predstavio najnovija izdanja na Interliberu

Autor

dd/h

Hrvatski državni arhiv (HDA) predstavio je u srijedu na 42. međunarodnom sajmu knjiga Interliberu svoja najnovija izdanja.

13.11.2019. u 15:15
Ispiši članak

Dr. Darija Hofgraeff predstavila je knjige "Privid demokracije. Sabor u prvim godinama komunističke Hrvatske (1945.-1953.) autora Nenada Bukvića", "Zapisnike Izvršnoga vijeća Sabora Narodne Republike Hrvatske 1953.-1958.", koje priredio i uredio Nenad Bukvić, "Zapisnike Izvršnoga komiteta Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske 1964.-1965. svezak 6.", koje je uredila Tatjana Šarić, a priredile Tatjana Šarić i Marijana Jukić, monografiju "U predasima Velikoga rata. Postkarte Stjepana Sertića 1915. -1918.", autora Marija Stipančevića i Hrvoja Gržine te pretisak "Pravila nogometa" iz 1908. koja je uredio Marijo Stipančević.

Hochgraeff je istaknula kako je knjiga "Privid demokracije. Sabor u prvim godinama komunističke Hrvatske (1945.-1953.)" povijesna studija o organizaciji i djelovanju Hrvatskoga sabora u razdoblju 1945. do 1953. prilog poznavanju institucionalne i političke povijesti u Hrvatskoj u prvim godinama nakon Drugoga svjetskog rata.

Studija je, naglasila je, temeljena na izvornom arhivskom gradivu koje se čuva u petnaestak različitih fondova i zbirka HDA.

Istaknula je kako su opisani različiti aspekti organizacije i djelovanja Hrvatskoga sabora.

U knjizi  "Zapisnici Izvršnoga vijeća Sabora Narodne Republike Hrvatske 1953.-1958.", napomenula je, objavljeno je 157 zapisnika sa sjednica Izvršnoga vijeća Sabora održanih od njegova konstituiranja 6. veljače 1953. do posljednje sjednice drugoga mandata 7. ožujka 1953.

U "Zapisnicima Izvršnoga komiteta Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske 1964.-1965. svezak 6." obrađeno razdoblje obuhvaća 81 sjednicu, a objavljeno je 78 zapisnika s popratnim prilozima, naglasila je Hofgraeff dodavši kako preostale tri sjednice postoje  samo kao audio-zapisi.

Knjiga "U predasima Velikoga rata. Postkarte Stjepana Sertića 1915. -1918."  na neki je način, ocijenila je, pokušaj da se nad stradanjima i smrtima Velikoga rata navuče drukčija, svjetlija koprena.

Koprena nesvakidašnja, možda posve izmišljena, ali u ovom slučaju utkana u bilješkama starima više od stotinu godina, dodala je Hofgraeff.

Naglasila je kako je pretisak publikacije "Pravila nogometa" (Hrvatski akademski šport-klub, Zagreb, 1908.) pretisak prvih objavljenih pravila nogometne igre u nas, koje je s engleskoga na hrvatski preveo ugledni pravnik i sportski djelatnik Milovan Zoričić.

Izdanje se od izvornika razlikuje po priređivačevim rukopisnim bilješkama na marginama te dva dodana predgovora, rekla je dodavši kako se izvornik publikacije čuva u Zoričićevoj osobnoj ostavštini  u HDA u Zagrebu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.