muzej suvremenih umjetnosti

Festival muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji - video - film

Autor

mš/h

Sedmo izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film, koji će se  održati 6. i 7. prosinca u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, predstavit će niz filmova i projekata iz proteklog razdoblja.

05.12.2018. u 13:05
Ispiši članak

Manifestacija, koju organizira Muzejski dokumentacijski centar (MDC), okuplja muzealce, predstavnike kreativne industrije, IT stručnjake i studente muzeologije, s ciljem popularizacije audio vizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, istraživanja primjene filmskih i digitalnih sadržaja u muzejskoj zajednici te poticanja suradnje između kulturnih i kreativnih industrija.

Prikazivački dio festivala donosi 23 filmska ostvarenja koja pokrivaju široki spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista.

Podijeljen je u šest sekcija: etnološke teme,  Etnografski muzej Zagreb, Muzej Međimurja Čakovec, promotivni filmovi muzeja, sekcija s kratkim filmovima o izložbama, zaštiti, edukaciji i događanjima te zagrebačka premijera dokumentarno-igranog filma "The Prehistoric Night of Venus i Mars".

Program će otvoriti filmovi koji na različite načine promiču i valoriziraju etnološka istraživanja - iz Muzeja Cetinjske krajine iz Sinja stižu dva kratka videa Ante Gugića - Nijemo kolo i Peka, o dva zaštićena kulturna dobra Republike Hrvatske, lončarstvu iz sela Potravlja koje je povezano s tisućljetnom tradicijom pripreme jela na otvorenom ognjištu te plesu jedinstvenom po načinu izvođenja bez glazbene pratnje.

Izdvaja se još "Betinski pir" Muzeja betinske drvene brodogradnje snimljen 2015. uz pomoć mještana Betine i mjesnog KUD-a radi tumačenja betinskih svadbenih običaja, te film Etnografskog muzeja Istre "Ravioli/ Rafioli" koji problematizira i tumači generacijske i rodne uloge te posebnosti izrade i prezentacije tog tradicijskog jela.

Tu su i dva dokumentarca nastala u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec - "Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju" i "Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju".

Ljubitelje akcijskih scena, bogatih kostima i vještih konjičkih i mačevalačkih zahvata, napominju iz MDC-a, zaintrigirat će dokumentarni film Filmsko uprizorenje "Legende o Picokima (making off)" koji prati što se sve događalo na snimanju filma koji prikazuje bitku između branitelja grada Đurđevca i Turaka i donosi poznatu priču o đurđevačkom picoku koji je spasio grad od sigurne turske pobjede.

MUVI lab-blok s nizom prezentacija

Drugi dan festivala održava se MUVI lab - blok u kojemu će autori inovativnih multimedijskih projekata predstaviti dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i primjene multimedije u produkciji baštinskih sadržaja.

Bit će prezentirana virtualna izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Sjećanje na 20. stoljeće – izbor dokumenata iz osobnih i obiteljskih ostavština" koja je pobudila iznimno veliki interes korisnika za istraživanje dokumentarnog gradiva koje je do tada bilo čuvano u muzeju, te interaktivna multimedijska aplikacija Muzeja grada Zagreba "Odjeci zagrebačkih događanja u 20. stoljeću" koja posjetiteljima muzeja za svaki od 100 plakata koji su izloženi u stalnom postavu nudi kontekstualni kulturno-povijesni sadržaj.

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu otkrit će kako su surađujući s IT stručnjacima kreirali hologramske prikaze i robote kukaca za dvije izložbe - "Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih" i "Komarci – najsmrtonosnije životinje na Zemlji".

Zanimljiv je i mrežni projekt Umjetničke organizacije Paardoks nazvan "Od5Do95", antropološka studija u kojoj 90 protagonistica govori o iskustvima koja su ih oblikovala u osobe kakve su danas, ženskoj obiteljskoj povijesti i međugeneracijskim razlikama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.