Maro Kriste

Dubrovački slikar u potrazi za konstruktivnim elementima

Autor

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, Maro Kriste, istaknuti je pripadnik mlađe generacije aktulne likovne produkcije, kontinuirano slikajući i redovito izlažući nova djela.

23.04.2018. u 21:36
Ispiši članak

U posljednje je vrijeme okupiran srednjim formatom platna, koristeći za realizaciju svojih ideja ulje i akril, u nakani definiranja pojedinih motiva i njihove izražene simbolike,u zaokruženu autorsku cjelini kroz osobeni i specifični autorski izričaj, fokusirajući se većinom na konstruktivne elemente slike istražujući njihove posebnosti i mogućnosti u formiranju cjelovitog djela, oslanjajući se djelomično i na stvarni motiv ( plaža Danče, koja je očevidno umjetniku vrlo drag i privlačan motiv) do žestokih kolorističkih kombinacija, iznimnog ritma, turbulentne, prijeteće i nezaustavljive sile koja izranja iz nepoznatoga, u eruptivno nanesenoj boji, nedvojbeno dominirajući slikom i pokrivajući svaka druga značenja.

Ta snažna ali kontrolirana od slikara, bjesomučna igra, varira kroz različite aspekte izukrštanih i ispresijecanih boja, njihovih čudesnih pravaca, oblika i stanja,ubrzanog ritma i često fantastičnih okreta, čine temelj novoga ciklusa slika Mara Kriste, koji u stalnoj i nikada sigurnom ili obećavajućem traganju, nastoji dosegnuti onu uvijek očekivanu, barem jednom, sliku, koja će u cjelosti obuhvatiti sve ključne boje, forme i ritmove u jedinstvenu oživotvorenu cjelinu koja zadovoljava najviše estetske kriterije.

Kriste u ovom ciklusu vješto i odmjereno kombinira nazočnost i figurativnih ali i nefigurativnih motiva, koji se ipak, zajedno uklapaju u srodnu i blisku cjelinu predvođenu izvanrednim kolorističkim rješenjima i nesputanim, dojam je vrlo slobodnim, oslobođenim gestama.

Naravno, za svoj nadahnuti slikarski opus, Kriste često koristi poznate dubrovačke motive, prostore , arhitekturu,nadaleko poznatu i prepoznatljivu, donoseći ih na način koji govore o novom i originalnom autorskom gledanju na stvarnost i prošlost koja ga okružuje.

Zanimljiv je i odabir vrlo različitih formata platana, koji svaki na svoj način, u izravnom kontaktu, komuniciranju s bojom, donose i određena, postupna rješenja, približavajući autora svakim potezom kista konačnom doživljaju slike.

Naravno, bilo bi idealno, kada bi Maro Kriste, izložio u dogledno vrijeme, izbor iz najnovijeg ciklusa,u prostoru koji bi svojim volumenom mogao obuhvatiti cjelinu izložbe na visokoj razini prezentacije likovnog djela.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.