Grad Rijeka

Dobitnici književne nagrade Drago Gervais Šeparović za neobjavljen rukopis i Stanišić za zbirku pjesama

Autor

mpd/h

Dobitnik književne nagrade Grada Rijeke Drago Gervais za 2017. godinu u kategoriji neobjavljenog rukopisa je Darko Šeparović za roman pod nazivom "Krvotok", a u kategoriji objavljenog djela na nekom od idioma čakavice Krešimir Stanišić za zbirku pjesama "Porat uspomenov", objavljeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u Rijeci u srijedu.  

27.09.2017. u 16:15
Ispiši članak

Predsjednik prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović naveo je da je povjerenstvo ocijenilo da se ovaj tekst izdvaja svojom inovativnošću i provokativnošću. Tematski, riječ je o romanu koji će privući i zadržati čitatateljevu pažnju i to, uglavnom uspjelim i prije svega smjelim izborom i slaganjem motiva, te posezanjem za izazovnijim načinima građenja kompozicije, izmjenom pripovjedačkih perspektiva, odstupanjem od očekivanih kronologičkih sljedova i rasporeda događaja, ustvrdio je Mijatović.

Riječ je o ranije nagrađivanom autoru, rođenom 1987. godine u Veloj Luci. Objavljivao je poeziju i prozu te književne osvrte i intervjue u Zarezu, Quorumu te na internetskim književnim portalima. Pohvaljen je za rukopis "Privikavanje" na natječaju Goran za mlade pjesnike 2012. godine, a rukopis "Autopilot" je nagrađen nagradom na vrh jezika 2015. Živi u Zagrebu.

U kategoriji najboljeg objavljenog djela u protekle dvije godine na čakavici nagrađena je zbirka pjesama na senjskoj čakavštini Krešimira Stanišića, objavljena 2016. godine. Knjiga je opremljena rječnikom, fotografijama senjskih radnika, seljaka, ribara i različitih gradskih osobenjaka te CD-om s glazbenom izvedbom i pratnjom pjesama. "Pored neupitne dijalektološke vrijednosti, ova multimedijalna pjesnička zbirka etnografski je doprinos, predstavlja "povijest odozdo" iz perspektive mjesnih marginalaca, nesmještenih i neprilagođenih stanovnika Senja", ocjena je prosudbenog povjerenstva.

Za najbolji neobjavljeni rukopis konkuriralo je 75 prijavljenih na natječaj, a za najbolje objavljeno djelo na čakavici šest knjiga.

Nagrada "Drago Gervais" iznosi po 20.000 kuna neto u obje kategorije, te obuhvaća objavljivanje nagrađenog rukopisa na trošak gradskog proračuna Rijeke. Natječaj operativno provodi Gradska knjižnica Rijeka te je nakladnik knjige nagrađenog autora. U prosudbenom povjerenstvu su, uz Aleksandra Mijatovića, bili Vlado Simcich, Ivica Prtenjača, Milorad Stojević i Darija Žilić.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je vrijednost književnika i nekadašnjeg intendanta riječkoga kazališta Drage Gervaisa za kulturu ovog kraja, naglasivši da se ove godine obilježava 60. godišnjica njegove smrti. Imenovanje novog opatijskog kulturnog centra imenom Gervais dovoljno govori o ocjeni njegova značenja za ovo područje, rekao je. Govoreći o samoj nagradi Drago Gervais, Šarar je ocijenio da je ona sa svim izdanjem rasla, u vrijeme dok su se druge značajne književne nagrade smanjivale ili nestajale. Od male lokalne književne nagrade, prvi put dodijeljene 1961. godine, dosegla je statut relevantne nacionalne nagrade, ustvrdio je Šarar.

Nagrada se do 1974. godine dodjeljivala svake godine, a nakon toga u dvogodišnjim ciklusima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.