'KAZALIŠTE KOJE SE PITA'

Direktno donosi popis svih predstava Planet Arta u ožujku; evo što možete gledati...

Autor

Andrea Latinović

Kazalište Planet Art profesionalno je, neovisno dramsko kazalište koje se bavi suvremenim, problemskim, često tabuiziranim ili zanemarenim temama prisutnima u našoj svakodnevici i našem okruženju. Osnivač i ravnatelj je poznati umjetnik, dramski izvođač i glumac Marko Torjanac.

20.02.2020. u 16:33
Ispiši članak

To čini postavljajući na scenu dramske tekstove u čijem se središtu nalazi pojedinac suočen s društvenimkonceptima koji utječu na njegovu slobodu, integritet i sreću.

Preispitujući te koncepte s humanih i etičkih pozicija te pružajući gledatelju identifikaciju putem sugestivnog umjetničkog doživljaja, Planet Art od samih početaka svim svojim predstavama nastoji prekidati šutnju, postavljati pitanja, afirmirati dijalog, razvijati osjetljivost i poticati osobnu refleksiju kao ishodište šire društvene promjene.

Slijedeći ove zasade, predstave Planet Arta već su više od desetljeća među najizvođenijima i najnagrađivanijima u Hrvatskoj što dovoljno govori o njihovoj recepciji kod publike, ali i o uspješnosti šire društvene misije Planet Arta usmjerene ka povezivanju prostora osobne spoznaje i kritičkog promišljanja stvarnosti.

''Vjerni preispitivanju uobičajene perspektive, odani zastupanju humanističkih vrijednosti i predani dramskom doživljaju svijeta kako bismo kroz katarzu došli do znanja kojim možemo mijenjati sebe i svoje okruženje, svakom novom predstavom kroz sve mijene nastojimo uvijek i za sebe i za druge biti- kazalište koje se pita'', kažu za sebe.

Kazalište u brojkama

Planet Art je tijekom 12 godina rada producirao 12 kazališnih naslova i tri posebna kazališta projekta.

U tom razdoblju izvedeno je 1312 predstava u kojima su sudjelovala 32 glumca.

Planet Art dobitnik je 25 relevantnih domaćih i 5 inozemnih nagrada te više od 60 priznanja.

Godišnji prosjek izvedbi Planet Arta 109 što ga svrstava među kazališta s najvećim brojem izvedbi u Hrvatskoj.

U Zagrebu je tijekom 12 godina izvedeno 558 predstava, na gostovanjima u Republici Hrvatskoj 707, a u inozemstvu 47 predstava.

Planet Art je gostovao u 84 grada i mjesta u Hrvatskoj te u devet zemalja.

Broj gledatelja koji su posjetili predstave Planet Arta je 360.834, što je grad veličine Šibenika, Siska ili Velike Gorice.

Prosječna popunjenost dvorana je 91,35 posto.

Planet Art stvara 80 posto vlastitog prihoda što je jedan od najvećih samostalnih  kazališnih prihoda ne samo u RH.

Subvencije Grada Zagreba čine devet posto prihoda Planet Arta, Ministarstva kulture šest posto, a sponzora tri posto.

Preostalih dva posto čine subvencije nadležnih odjela za kulturu Ministarstva poduzetništva i Ministarstva vanjskih poslova za međunarodnu kulturnu razmjenu.

Planet Art na 2 subvencionirane kune zaradi 10 tj. stvori osam novih.

U Planet Artu je do sada surađivalo više od 100 suradnika raznih kazališnih profesija, a godišnji broj suradnika kreće se između 30 i 40.

Predstave koje su imale više od 100 izvedbi:

U posjetu kod gospodina Greena 212 izvedbi

Velika Zvjerka 150 izvedbi

Ritina škola 100 izvedbi

Stilske vježbe su u Planet Artu proslavile 40. obljetnicu kao i svaku nakon nje, a izvedene su više od 250 puta.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.