BROJNI SADRŽAJI

DANI JELAČIĆA Počela desetodnevna turistička manifestacija kojom se obilježavaju rođendani bana i grada Zaprešića

Autor

pv/h

Turistička manifestacija Dani Jelačića, kojom se 24 godine obilježavaju rođendani bana Jelačića i grada Zaprešića počela je petak u tom gradu, a u idućih deset dana nudit će brojne edukativno-kulturne, turističke i zabavne sadržaje.

11.10.2019. u 20:52
Ispiši članak

Turistička zajednica grada Zaprešića je organizator te manifestacije, a njezin direktor Toni Ganjti ističe da su ove godine s kreativno-sadržajnim zaokretom manifestaciji dali jaču turističku komponentu, zbog čega očekuju i brojne posjetitelje.

"Trajanje manifestacije skratili smo s 24 na 10 dana, tijekom kojih nas očekuju raznoliki edukativno-kulturni, turistički i zabavni sadržaji s ciljem privlačenja i građana i posjetitelja iz drugih krajeva. Time iznova pričamo priču o životu Jelačića, ali i oživljavamo povijesni prostor Novih dvora, očekujući da će u idućim godinama to postati i prepoznatljivi brend našeg kraja i središnje Hrvatske", kaže Ganjti.

Iz bogatog programa najavljuje da će se kroz vikend, 11. i 12. listopada, u sklopu te manifestacije održavati cjelodnevni programi, a organiziran je i zabavno-tematski vlak iz Zagreba do Zaprešića, za koji su, kako kaže, karte rasprodane, i u kojemu će putnike dočekati seljanka Marica koja ih vodi na imanje bana Josipa Jelačića, odnosno u "čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, svečanih balova, mačevanja i streličarstva, u zaprešićke Nove dvore gdje će ih dočekati sam ban Jelačić i njegova supruga Sofija".

Posjetitelje na Danima Jelačića do 20. listopada očekuje i Sajam gospodarstva s ponudom OPG-ova, rukotvorina, antikviteta i drugog, a svakodnevno će biti i raznih radionica za djecu, učenje stranih jezika, potrage za blagom, večeri kajkavske poezije i plesa, nastupi zaprešićkih KUD-ova, koncerti, dnevne i noćne ture po Novim dvorima itd.

Važan turistički potencijal Zaprešića - nadaju se skorom hotelu i kampu

U sklopu Dana Jelačića 14. listopada održat će se i 5. konferencija o golf turizmu, za čiji razvoj postoji potencijal i na zaprešićkom području, koje se, po riječima Ganjtija, i okreće razvoju turizma, a 16. listopada otvaraju i turističko-informativni centar s promocijom novih zaprešićkih suvenira.

"Imamo razne atrakcije koje su važan turistički potencijal cijelog kraja, od povijesne baštine vezane uz Jelačića i prostora Novih dvora s dvorcem, do Vršilnice i Muzeja Matija Skurjeni, golf-vježbališta, staza dvoraca s naglaskom na dvorac Lužnicu te jezera Zajarki gdje se planira pozicionirati lovno-ribolovna niša turizma. U planu su i cikloturističke rute te pješačke i jahačke staze, a ne treba zaboraviti ni gastro ponudu", kaže Ganjti, koji smatra i da potencijale treba više koristiti te s njima pametno upravljati.

Kako je zadatak Turističke zajednice da stvori ozračje i preduvjete da Zaprešić postane ozbiljna turistička destinacija, planiraju i uspostavu integriranog upravljanja destinacijom te izraditi dokument s analizom tržišta i planom koji definira što Zaprešić želi od turizma.

"Tijekom godine imamo razne manifestacije, koje privuku mnogo posjetitelja, ali s obzirom na to da ne ostvaruju noćenja ne bilježe se u eVisitoru. Zaprešić nudi dvjestotinjak kreveta, na kojima se godišnje ostvaruje gotovo 16 tisuća noćenja, no turistička uspješnost destinacije ne ovisi samo o noćenjima, što vrijedi pogotovo za naše manje kontinentalne destinacije. Kod nas, koji smo u tzv. zagrebačkom prstenu, turisti najviše dolaze na izlete odnosno to su jednodnevni posjetitelji koji se ne broje u statistici, a nama su ključni", otkriva Ganjti.

Dodaje da im je nedostatak hotela izazov, koji će morati riješiti i privući investitore, jer, kako smatra, Zaprešić sa svojom prometnom pozicijom ima potencijal i vjeruje da će uskoro dobiti prvi zaprešićki i hotel i kamp kojim bi mogli riješiti pitanje vikendaša i posjetitelja jezera Zajarki.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.