CIKLUS POSVEĆEN MORU

Brodovi i plivači kao ostvarenje splitskog akademskog slikara Stipe Ivaniševića

Autor

Miroslav Pelikan

Stipe Ivanišević, poznati je hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Splita, autor opsežnog i složenog opusa, od svjetovnih do sakralnih tema s istaknutim ciklusima snažnog kolora.

03.07.2019. u 18:06
Ispiši članak

Ivanišević kontinuirano slika u tišina svoga atelijera u Žrnovnici, između svakodnevnih obaveza i poslova, radeći istodobno na nekoliko platana s različitim i ili sličnim motivima.

U posljednje vrijeme opažamo autorov interes usmjeren prema temama osamljenih brodova u lukama, ali još uvijek spremnih i za najteže izazove plovidbe ali i plivačima koje doživljamo kao obojene točke u moru, koji plivaju, bore se i naizgled nemaju neke osobite šanse u okruženju mora.

I plivači su slični brodovima, plivaju ,more ih nosi, usprkos učinjenih napora, obala je još daleko.

I brodovi su slični plivačima, jednako su sami, ali još uvijek sanjaju udaljene meridijane i zanose se mislima i željama, a i valovi im u tome potpomažu, ljuljaju ih i opuštaju.

Brod je prepoznatljiv po boji plohe boka, doima se poput zastave ili zida ili jedra, po miru i nepomičnosti i vrelim snovima u svojoj utrobi.

Plivač je već odmakao i jedva ga naziremo, kao točku, kao mrlju, možda pokušavati doplivati do otoka, tko zna.

Možda je doista riječ o jednom biću, stvorenju, pojavi, možda govorimo o čovjeku brodu ili brodočovjeku, koji tisućama godina druguje s morem, svađa se njim, obožava ga ali i potajno ga mrzi, bojeći ga se istovremeno i ljubeći ga.

I možda je sav prkos svijeta u srcu udaljenog plivača.

Brodovi i plivači, impresivno je ostvarenje splitskog umjetnika Stipe Ivaniševića, ciklus posvećen moru, brodovima i ljudima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.