PIŠE MIROSLAV PELIKAN

Arkadijski mir maslinika - motivi koji polako nestaju s naših otoka na slikama Ive Kličinovića

Autor

mjš

O likovnim motivima bračkog slikara Ive Kličinovića piše Miroslav Pelikan.

29.03.2018. u 11:25
Ispiši članak

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar (nadajmo se u najskorije vrijeme i akademski), Ivo Kličinović s otoka Brača, autor izrazito kolorističkog, precizno definiranog ostvarenog opusa s nekoliko ciklusa u kojima prednjače motivi mora, priobalja, života na moru i uz more, autor nekoliko uspjelih i zapaženih izložbi, u poljednje se vrijeme u svojem kolorističkom odabiru ponešto preorijentirao, fokusirajući se većinom na kobaltnu plavu boju koja kontinuirano dominira snažnim, pastoznim nanosima na svim novim slikama, dok motivi izviru i dalje kreću iz mediteranskog prostora, pa je tako čudesno drvo ili drva masline u prvom planu slike, u osunčanom danu, posvemašnjoj tišini otoka, s rijetkom nazočnošću čovjeka ili životinja, u, reklo bi se, apsolutnom miru prirode.

 

Je su li to motivi koji polako i zauvijek nestaju s mnogih naših otoka u općoj urbanizaciji? Je li ovo način da za budućnost zapamtimo putem ovih lika i obrise i mirise prostora koji nestaje, koji gubi bitku s realnošću života?

S druge strane Kličinović ostvaruje nekoliko sjajnih slika izvanredno vjerno i dramatski točno bilježeći različite bure i nevere, vjetrove i valove, bijes i ljutnju mora, slikajući iz dubine svoga srca nenaslutivu snagu i moć mora, ljepotu dramatičnosti, varirajući različitost temeljne plave boje.

Taj arkadijski mir maslinika, koji se nije puno promijenio unazad nekoliko tisuća godina, Kličinović je vrlo vješto; suvereno i profesionalno, slikarski precizno i dojmljivo prenio na svoja platna, za sjećanje i radi sjećanja.

Zanimljive su i vrlo složene likovne konstrukcije neba i u seriji maslinika i u nizu bura na moru, gdje to neba čine zasebni faktor života bilo koje jedinstvene slike, da, to nebo, tako maštovito izrađeno može postojati i kao samostalni, sebi dostatan motiv.

Moramo spomenuti i nazočnost zvuka, različitih tonova prirode, glasove mora, ali i svakidašnje mirise prirode i soli jer sve se to osjeća, vidi i sluti na novim uspjelim Kličinovićevim slikama.

Slikar je naslikao, uhvatio trenutak , koga možda uskoro neće moći iznova doživjeti na onim mjestima na koja je navikao, jer zna taj će fantastični trenutak mira i spokoja na otoku, ispod masline, nestati ili se prorijediti, a more, ono će se i dalje ljutiti i čuditi ljudima koji ga ne razumiju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.