OBROK U PRIRODI

Kreće sezona roštilja – donosimo 8 savjeta kako pripremiti meso kao pravi majstor!

Autor

Direktno.hr

Vikend uoči Prvog svibnja u Hrvatskoj se tradicionalno smatra službenim početkom sezone roštilja, iako zasigurno ima i onih koji su u nju krenuli i ranije.

28.04.2017. u 11:06
Ispiši članak

Okupljanje oko vruće rešetke i okretanje mesa najčešće je u nadležnosti muškog dijela obitelji ili društva, ali i među damama ima onih koje su do savršenstva svladale ovu samo naizgled jednostavnu kulinarsku tehniku.

Nadamo se da sljedeći savjeti pomoći početnicima da stignu do samog vrha, ali i da će iskusniji majstori naučiti nešto novo.

1. ODABIR MESA
Kad je roštilj u pitanju, pravilo za odabir mesa glasi  – što sočnije, to bolje! Svinjska vratina, carsko meso, rebarca, pljeskavice i ćevapčići već sadrže određeni udio masnoće, a odlučite li se za krtije meso kao što su lungić, piletina ili puretina, svakako ih stavite u marinadu.

2. MARINIRANJE
Osim ako su u pitanju kobasice, ćevapi ili pljeskavice, mariniranje je nezaobilazan korak na putu prema savršenom roštilju. Kuhari razlikuju suhu marinadu koja sadrži samo začine te onu kojoj se dodaje i ulje. Koju god odabrali, budite kreativni: uz sol, papar, crvenu papriku i ulje po izboru možete dodati i razno začinsko bilje, češnjak, senf, ocat, tabasco, pa čak i med, limunov sok (idealan za masnije meso), pivo ili vino koje će meso učiniti mekšim i dati mu bogatiji okus. Idealno bi bilo ostaviti meso u marinadi preko noći, ali dovoljno je i nekoliko sati prije pečenja.

3. PRIJE PEČENJA
Ako je meso stajalo u uljnoj marinadi, dobro je ocijediti ga prije stavljanja na žar kako ulje ne bi raspirilo vatru. U svakom slučaju, važno je da meso poprimi sobnu temperaturu prije pečenja: izvadite ga iz hladnjaka sat vremena prije pripreme i ostavite da se temperira u dobro poklopljenoj posudi. Naime, hladno meso zna se stisnuti i postati žilavo tijekom pečenja.

4. PEČENJE
Pravilo je jednostavno – na roštilj najprije idu najdeblji komadi mesa te oni kojima je potrebno najdulje pečenje. Ako sve meso pečete odjednom, u sredinu postavite najdeblje odreske, a na rubne dijelove tanje komade i povrće. Visinu rešetke prilagodite jačini žara ili vatre tako da meso ne zagori. Iskusni majstori roštilja kažu kako i odabir drva za roštilj ima jak utjecaj na okus: najviše su na cijeni loza, smokva, bukva, badem, klek i lovor koji dimu daju dodatnu aromu. Meso se okreće samo jednom, i to pomoću hvataljke, jer će bušenje mesa vilicom uzrokovati curenje sokova.

5. ODLEŽAVANJE
Iako je miris svježe pečenog roštilja jednostavno neodoljiv, nekoliko minuta strpljenja itekako se isplati. Naime, meso s roštilja trebalo bi kratko odstajati u poklopljenoj posudi kako bi se sokovi proželi te kako bi para još dodatno omekšala meso. Za to vrijeme na rešetki možete zapeći komade sira, brzo pripremiti tanke kriške povrća poput tikvica ili paprika, ili pak prepržiti kruh ili lepinje.

6. UMACI I PRILOZI
Kajmak, ajvar, senf, kečap, majoneza, ljuti umaci… kombinacije priloga za roštilj su bezbrojne i daju mu dodatni šarm. Klinci obožavaju ružičastu mješavinu kečapa i majoneze, a umake možete pripremiti i sami. Primjerice, majonezu možete pomiješati s kiselim vrhnjem, krupnim senfom i vlascem, a senfu možete dodati malo meda i narančinog soka.

7. OSVJEŽENJE
Gazirana pića možda nisu najzdraviji izbor, no uz roštilj idu – savršeno! Za one koji paze na zdravlje i liniju najbolji je izbor gazirana mineralna voda, a za one koji ipak više naginju gurmanskim užicima – evo nekoliko riječi o sljubljivanju mesa s vinom i pivom. U pravilu, uz perad se najbolje slažu suha bijela vina poput chardonnayja te svijetle, pšenične pive. Uz ražanj i roštilj piju se graševina, bijeli i sivi pinot, malvazija, rajnski rizling, chardonnay te rose i crna vina, kao i jače svijetle pive te tamne pive snažnijeg okusa.

8. DODATNA OPREMA
Naravno, uz meso, najvažniji sastojak roštilja je dobro i veselo društvo koje čin zajedničkog kuhanja pretvara u dragu uspomenu. Još jedna od ljepota roštilja leži i u tome što nakon svega nije potrebno satima stajati uz sudoper: koristite li jednokratne tanjure, čaše i pribor za jelo, ne zaboravite ih odložiti u odgovarajuće kontejnere za papirnati ili plastični otpad.
 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.