IVANA PUDIĆ

Koordinatorica Marijinih obroka u Hrvatskoj: Oslanjamo se na vojsku volontera, a većini djece u našim kuhinjama to je jedini obrok u danu

Autor

Bjonda Lučić/Generacija.hr

Marijini obroci su organizacija čija je vizija jednostavna i plemenita – da svako dijete prima dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja. Time se djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta ne spašava samo život, već ih se potiče da uče te sebi i svojoj obitelji osiguraju bolji život. Prema svakom djetetu, svakoj donaciji i pruženoj pomoći u ovoj organizaciji odnose se s velikim poštovanjem i zahvalnošću pa tako od svake donirane kune barem 93 lipe dođe do krajnjeg cilja – djeteta.

25.09.2020. u 16:35
Ispiši članak

Udruga Marijini obroci Hrvatska djeluje od 2009., a volonteri Marijinih obroka u Slavonskom Brodu od 2016. godine. Od tada do danas u suradnji s dobročiniteljima i prijateljima Marijinih obroka organizirali su u Slavonskom Brodu i okolici niz uspješnih projekata, a nakon Slavonskog Broda, otvoren je Info centar i u Zagrebu, a najavljeno je otvorenje i u Požegi.

Portal Generacija.hr razgovarao je s Ivanom Pudić, koordinatoricom projekata Marijinih obroka u Hrvatskoj koja je odgovorila na pitanja o počecima, ciljevima i vizijama navedene organizacije.

Marijini obroci su humanitarna organizacija koja ima jednostavnu viziju: da svako dijete u najsiromašnijim zemljama svijeta primi jedan obrok na mjestu obrazovanja i da svi oni koji imaju više nego im je potrebno podijele s onima koji nemaju ni najosnovnije. 

"Marijini obroci nastali su 2002. godine kada je osnivač i direktor Marijinih obroka Magnus MacFarlane-Barrow, u sklopu svoje humanitarne organizacije, posjetio Malavi. Bio je u kući žene koja je umirala od AIDS-a te je pitao njezinog najstarijeg sina koje su njegove ambicije. Edward, šesnaestogodišnjak, mu je odgovorio da bi želio imati dovoljno hrane za jesti i jednoga dana ići u školu. Tako nastaju Marijini obroci koji, pružajući obrok na mjestu obrazovanja, potiču djecu da dođu u školu i prime neophodno obrazovanje kako bi jednoga dana mogli pomoći sebi i svojoj zajednici", rekla je Pudić. 

Vojska volontera u Marijinim obrocima

Odgovorila je i na koje sve načine volonteri mogu pridonijeti Marijinim obrocima.

"Marijini obroci se oslanjaju na vojsku volontera koji djeluju na različite načine. Upravo su oni jedan od razloga zašto uspijevamo održati naše troškove jako niskima. Naime, dužni smo minimalno 93 posto od svake donacije usmjeriti direktno u humanitarne aktivnosti, tj. u kuhinje Marijinih obroka i to je moguće zahvaljujući volonterima koji poklanjaju svoje vrijeme, sposobnosti, znanja, vještine i novac. Svatko može odabrati koliko vremena može odvojiti i za što, te sukladno tome dati dio sebe u Marijine obroke. Osim volontiranja na događanjima, volonteri se mogu uključiti tako da prevode, montiraju videa, dizajniraju, pišu medijske objave, organiziraju događanja itd.

Osim toga, velik broj naših volontera na mjestima gdje rade ili se školuju šire priču o Marijinim obrocima, prikazuju dokumentarne filmove, čitaju knjigu Baraka koja je nahranila milijun djece i sl. Stvarno su brojni načini na koje mogu pomoći svi koji se žele uključiti. Imamo jako puno volontera koji čine nevjerojatne stvari diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika. Mi u Marijinim obrocima vjerujemo u urođenu ljudsku dobrotu, a volonteri su upravo primjer te dobrote", rekla je. 

Također je pojasnila što znači jedan obrok na dan za djecu u Africi.

"Većini djece koja primaju Marijine obroke, to je jedini obrok u danu. Djeca žive u jako skromnim uvjetima, uvjetima koji su nama nezamislivi. I nerijetko izostaju iz škole jer moraju raditi, prositi, tražiti hranu ili se snalaziti na bilo koji drugi način kako bi nešto pojeli. Njihove obitelji nisu im u mogućnosti osigurati potrebno. Djeca koja su gladna, ako i dođu u školu teško im je pratiti. Učitelji govore kako djeca spavaju na nastavi, žale se na bol u trbuhu i u takvim uvjetima je zaista teško išta naučiti. Zbog toga je obrok koji osiguravamo na mjestu obrazovanja vrlo važan. Djeci omogućuje da prate nastavu i steknu obrazovanje. Za većinu djece taj obrok je od životne važnosti", dočarala je tešku svakodnevicu tamošnje djece.

Kako se uključiti i postati volonter te na koji sve način možete pomoći, pročitajte na portalu Generacija.hr.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.