Nedovoljno kreativnosti

Koncept koji će biti predstavljen na sajmu u Bologni - plagijat

Autor

Direktno.hr

06.10.2014. u 14:44
Ispiši članak

Kustoski tim hrvatskog nastupa na Sajmu dječje knjige u Bologni predstavio je u ponedjeljak koncept ''Živa voda priča''. Međutim, predstavnici struke su to proglasili plagijatom. 

Sajam će se održati od 30. ožujka do 2. travnja, tako će Hrvatska kao počasna zemlja gost sudjelovati na tom uglednom svjetskom sajmu, No, na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture predstavnici struke su pak rekli da je ovdje riječ o plagijatu. 

Nataša Govedić, koja je u kustoskom timu uz Anu Šilović i Vanju Žanko, objasnila je kako je u antropologiji simbola, voda sinonim mašte te kao izrazito prozirna i promjenjiva u sebi može uključiti sadašnjost i povijest stvaralaštva za djecu i to još od Ivane Brlić Mažuranić. Kako se više istražuje način na koji se voda pojavljuje kao transformativni materijal i kreativna podsvijest mnogih autora, sve smo svjesniji koliko je ona emancipatorska. 

Rekla je kako žele napraviti dijaloški otvoreniju zbirku autora i ilustratora te na što stroži način izbjeći pristranosti, vlastite interese i držati se toga da bude mogućnost kanaliziranja tuđeg rada i poštovanja prema do sada napravljenome, kada Hrvatska već ima priliku biti gošća Bologne.

Međutim, na njezino izlaganje reagirali su predstavnici Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Silvija Šesto i Želimir Hercigonja. Oni su u veljači ove godine već javno izrazili svoje nezadovoljstvo izborom baš tog tima na tečaju. Tada njihov prijedlog nije prošao.

''Slušajući izlaganje nisam čuo ništa inovativno niti novo, a koncept je blagorečeno plagijat'', istaknuo je Hercigonja. Pokazao je novinarima katalog s Interlibera itz 2008. godine kada se u njihovoj organizaciji tematizirala voda u povijesti književnosti za djecu. ''Nitko od struke nije u povjerenstvima o kojima se priča, marginalizira nas se, stari tim je izbrisan, a dosadašnje nastupe smo iznijeli na svojim leđima'', napomenuo je.

Ustvrdili su kako očekuju da ih se službeno pozove na sudjelovanje na sajmu, te da ne postoji prava suradnja sa strukom koja ionako ne želi sudjelovati na sajmu. Ipak su na kraju organizatorima u pomirljivom tonu, poželjeli svu sreću. 

Govedić je žao kako ne mogu nadići osobne interese u komunikaciji sa svima kolegama te je opovrgnula da autori i ilustratori ne žele surađivati s njima. Nada se da će u transparentnosti svih programa i suradnji sa svim generacijama autora i ilustratora nadvladati bilo kakvu ogorčenost i povrede koje se događaju kada je u pitanju bilo koja selekcijska zona prioriteta. 

Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić, ustvrdila je kako se hrvatski nastup radi zbog struke i potencijala koje kao zemlja možemo ponuditi, a ne da bi se predstavljali pojedinci. Napomenula je da je proračun 800 tisuća kuna, te su dosadašnja predstavljanja zemalja gostiju na sajmu bila organizirana na institucionalnoj razini te je izvjestila da se će na internet stranici Ministarstva otvoriti podstranica s podacima o sajmu. 

Čak i prije razbuktacanja konferencije o problemima struke, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, morala je napustiti konferenciju nakon svog izlaganja, ali prije toga je najavila i pretprogram sajma koji počinje ovih dana. On bi mogao hrvatsku publiku i autore uključio, a hrvatsku djecu uveo u svijet ''koji je možda kod nas još malo previše zatvoren na svega nekoliko autora i na nedostatnu situaciju s domaćom slikovnicom, unatoč velikom trudu autora.

Emanuela D'Alessandro, talijanska veleposlanica u Hrvatskoj rekla je da je sajam u Bologni više od 50 godina najvažniji međunarodni događaj za sve koji se bave izdavanjem knjige za djecu, koji predlože publici i stručnjacima knjige u svim oblicima, vodeći računa o "generaciji koja je brza u shvaćanju, ali nije uvijek voljna slijediti spori ritam čitanja".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.