MAMIN KUTAK
Koji prilog pripremiti uz glavno jelo? Evo tri super prijedloga!
Smisliti što kuhati za glavno jelo nekada i nije tako veliki problem, ali često nemamo inspiracije kada trebamo odlučiti što pripremiti kao prilog.
Zato vam donosimo nekoliko super ideja za priloge koje možete pripremiti uz svega nekoliko namirnica i za manje od sat vremena!
Punjeni šampinjoni gotovi za 30 minuta
Uz ovaj recept možete pripremiti punjene šampinjone s pancetom, sirom i rajčicama za manje od pola sata. Ovako pripremljene šampinjone možete poslužiti čak i kao glavno jelo.
Sastojci koje ćete trebati su:
- 450 grama šampinjona
- 100 grama sira
- 100 grama pancete
- 4 male cherry rajčice
- 2 luka
- maslac, peršin i maslinovo ulje
Šampinjone nemojte prati vodom nego ih očistite tako da ih obrišete papirnatim ručnikom. Stabljiku odvojite od klobuka a zatim stabljike narežite na male komade. Na tavi rastopite maslac i zatim na njemu pirjajte narezane stabljike.
Pancetu narežite na male kockice pa ubacite u tavu i pecite dok ne postane hrskava a masnoću iz tave nemojte bacati.
Gljive i pancetu prebacite u zdjelu a zatim dodajte sir koji ste prethodno narezali na sitnije komade kao i sitno sjeckani luk, peršin i sitno sjeckane rajčice.
Pećnicu ugrijte na 180°C a na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
Masnoću koju ste sačuvali od pečenja iskoristite tako da premažite svaki klobuk šampinjona.
Žlicom dodajte dovoljno nadjeva pa sve stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta.
Punjene šampinjone najbolje je servirate tople, savjetuje Mamin kutak.
Pekarski krumpir spreman za sat vremena
Još jedno jelo koje možete iskoristiti kao prilog ili pak glavno jelo je pekarski krumpir.
Za pripremu pekarskog krumpira trebat ćete sljedeće sastojke:
- 1 kilogram mladog krumpira
- 1,5 litra vode
- 80 ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 2 limuna
- 2 žličice origana ili majčine dušice
- 3 žličice griza
- sol, papar i crvena paprika u prahu
Ogulite krumpire i narežite ih na manje komade. Zagrijte pećnicu na 200°C. U pećnicu stavite lim za pečenje.
U zdjelu stavite sok dva limuna, 1,5 litre vode i krumpire te pustite da sve zakuha na vatri. Nakon što zakuha, kuhajte još 15-ak minuta.
Ako je krumpir kuhan, procijedite ga i ostavite da se hladi nekoliko minuta. Zatim u posudu dodajte griz, maslinovo ulje, sol, papar, crvenu papriku, origano i nasjeckani češnjak te sve promiješajte.
Sadržaj zdjele prebacite na lim za pečenje te ravnomjerno rasporedite. Pecite oko 35 minuta a prilikom pečenja redovito okrećite krumpir kako bi bio hrskav za svih strana. Dobar tek!
Kroketi koje će oduševiti vaše klince
Ako vaši klinci obožavaju krokete, uz ovaj jednostavan recept možete ih pripremiti za manje od sat vremena.
Sastojci potrebni za pripremu kroketa su:
- 500 grama krumpira
- 150 grama brašna
- 3 jaja
- krušne mrvice, ulje i sol
U slanu vodu stavite kuhati krumpir koji ste prethodno oprali. Kuhani krumpir zatim procijedite, ogulite i protisnite tako da dobijete pire krumpir.
U pire dodajte jaja, ulje, sol i brašno i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Na radnu površinu bacite malo krušnih mrvica. Izrežite tijesto na više komada te od svakog komada napravite valjak debljine prsta. Režite valjak na male komade duljine oko 4 centimetra kako biste dobili krokrete iste duljine.
Krokete zatim pržite u vrućem ulju nekoliko minuta dok ne porumene i stavite ih na tanjur s papirnatim ručnicima kako bi se upio višak ulja.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.