NEZDRAVE NAVIKE

Jeste li zaista svjesni koje rizike ili pogodnosti ima e-cigareta?

Autor

Direktno.hr

Nakon što je prije nekoliko godina u Hrvatskoj nastupila zabrana pušenja na javnim mjestima, ali i zbog sve učestalijeg podizanja cijena duhanskih proizvoda, pušači su se pomamili za trendom električnih cigareta koje je dopušteno "konzumirati" bilo gdje, slijepo vjerujući da ovom metodom ne štete svom zdravlju u tolikoj mjeri kao kod pušenja "pravih" cigareta.
20.07.2015. u 08:16
Ispiši članak

I dok neki pušači električne cigarete smatraju dobrim početkom u procesu prestanka pušenja, neki koji su već prethodno prestali gledaju na ovaj proizvod kao veliku kušnju koja ih tjera na povratak ka nezdravim navikama.

Znanstvenici u Škotskoj proveli su istraživanje u sklopu kojeg su intervjuirali 64 pušača te naišli na konsenzus o potencijalnim pogodnostima i štetnim utjecajima električnih cigareta, a ovi rezultati reflektiraju podjelu među medicinskim djelatnicima o promicanju e-cigareta kao sigurnije alternative kod pušenja.

"Električne cigarete relativno su novi proizvod tako da još uvijek nemamo potpun uvid u zdravstvene rizike koje one uzrokuju", kazala je autorica istraživanja Amanda Amos, članica tima istraživača sa sveučilišta u Edinburghu.

Amos je s kolegama provela intervjue s 12 grupa ispitanika koji su uključivali aktivne pušače, ali i one koji su prestali pušiti u posljednjih godinu dana. Većina ispitanika pušenje smatraju oblikom ovisnosti i drže da je snaga volje presudna za uspješno odbacivanje te štetne navike. Gotovo svi ispitanici isprobali su električne cigarete barem jednom.

Ispitanici su otkrili kako električne cigarete smatraju uvelike drugačijima od ostalih proizvoda koji tobože pomažu u procesu prestanka pušenja, poput flastera ili žvakaćih guma, a koje smatraju medicinskim proizvodima. S druge strane, kada su u pitanju električne cigarete ispitanici nisu sigurni koja je njihova prava svrha, a jedino oko čega su sigurni jest da im e-cigarete ne pomažu u prestanku pušenja kao što to primjerice rade flasteri i žvakaće gume.

Električne cigarete dizajnirane su da oponašaju "pravu stvar", sa svjetlećim vrhom koji ispušta oblačić pare. Ovo je omogućeno zahvaljujući baterijama i grijaču unutar same cigarete, a tu je još i spremnik koji sadrži nikotin te ostale tekućine ili arome.

"'Normalne" cigarete opasne su zbog udisanja dima izgorenog duhana, pa se smatra da su električne cigarete utoliko 'zdravije' jer zaobilaze takvo izgaranje duhana. Međutim, ne treba se zavaravati i važno je imati na umu da su nikotinske tekućine gotovo jednako opasne te u gotovo jednakoj mjeri uzrokuju ovisnost.

"Rezultati ovog istraživanja pokazuju javno mišljenje o električnim cigaretama koje je daleko od jasno definiranog, s velikom dozom nejasnoća vezanih za sami proizvod, njegovu pravu svrhu te utjecaj na zdravlje", dodala je Amos.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.