IDE ADVENT, STIŽE BOŽIĆ
Ime su dobili po najstarijoj torti na svijetu: Donosimo recept za omiljene božićne kolačiće
Za nekoliko tjedana počinje advent, mnogima omiljeno doba godine, a tada lagano kreću i pripreme za Božić. Osim što svaki kraj u Hrvatskoj ima svoje tradicijske slastice, vjerujemo kako se uz to na blagdanskom stolu nađu i božićni keksi.
Jedni od omiljenih kolačića ili božićnih keksića na stolu su međunarodno poznati božićni kolačići s korijenom u austrijskoj tradiciji. Naravno, riječ je o linzerima. Dobili su ime po Linzer torti za koju kažu da je najstarija torta na svijetu, a čiji je recept otkriven u jednoj austrijskoj opatiji 1653. godine. Ona je pak dobila ime po austrijskom gradu Linzu.
Kolačić ima mali izrez u središtu čime se otkriva temeljni džem, a i stvara vizualno dojmljiv i prepoznatljiv oblik. Ovaj desert budi najljepše božićne uspomene i vrlo je jednostavan za izradu.
U slučaju da vas je već ponio blagdanski duh i da ste počeli s planovima za slastice, donosimo vam recept za popularne kolačiće. Recept s bloga Like chocolate je mjera za 15-ak keksića pa odmah možete napraviti duplu dozu.
Sastojci
250 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
2 žumanjka
125 g maslaca
Još ćete trebati:
šećer u prahu
pekmez po želji
Upute
Pećnicu zagrijte na 180°C, a pleh obložite papirom za pečenje. Pomiješajte sve suhe sastojke pa im dodajte maslac i izmrvite rukama da dobijete smjesu poput mokrog pijeska. Dodajte žumanjke i umijesite glatko tijesto, pazeći da mijesite što je manje moguće tj. samo dok se sastojci ne ujedine.
Sve ovo možete učiniti i u sjecklici, multipraktiku ili uz pomoć ravnog ‘paddle’ nastavka na mikseru. Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj plohi na debljinu cca tri milimetra. Izrezujte oblike po želji, a svakom drugom u sredini izbušite rupu ili neki oblik. Pecite oko osam minuta, keksići moraju ostati bijeli i tek početi dobivati boju s donje strane. Ohladite.
Miriše na jesen: Sočna čokoladna torta s jabukama topi se u ustima
Keksiće s rupom pospite šećerom u prahu, a one druge premažite pekmezom po želji, najbolje nekim crvenim. Spojite polovice i odložite u limenu kutiju. Keksići mogu stajati najmanje dva tjedna. Dobar tek!
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.