SJAJNE VIJESTI

Hrvatska regija dobila sjajno priznanje: Sad samo treba čekati da postane i službeno

Autor

av/h

Kvarner je u petak dobio službenu preporuku za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini, a preporuku je dalo stručno povjerenstvo instituta IGCAT nakon obilaska regije, izvijestila je Turistička zajednica Kvarnera.

18.05.2024. u 08:38
Ispiši članak

Tu preporuku treba potvrditi Vijeće Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) krajem lipnja, nakon čega se Kvarner može službeno proglasiti Europskom regijom gastronomije u 2026. godini, stoji u priopćenju Turističke zajednice Kvarnera.

Predstavnici IGCAT-a iz Finske, Norveške, Velike Britanije, Slovenije i Španjolske obilazili su regiju Kvarnera četiri dana i procijenili spremnost regije za tu titulu. Povjerenstvo, na čelu s predsjednicom instituta Diane Dodd, činilo je sedam međunarodnih stručnjaka, redom iz europskih regija koje su bile nositelji titule, ali i onih koje su trenutni ili budući nositelji titule.

Domaćini su povjerenstvo upoznali sa svim kvarnerskim subregijama, a članovi su posjetili lokalne proizvođače i uzgajivače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinike, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane i mnoge druge kvarnerske atrakcije.

Foto: HINA/Lana Slivar Dominić

'Posebno smo ponosni...'

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov ustvrdila je da je ovaj dan bio kruna višegodišnjeg rada na polju gastronomije i turizma Kvarnera. "Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije", navela je.

Članovi povjerenstva bili su, kaže, impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ustvrdio je da se ova županija, jedna od najrazvijenijih turističkih regija Hrvatske, kad se sagleda raznovrsnost i kvalitetu ponude s pravom može nazvati i jednom od najjačih hrvatskih gastro destinacija.

Turizam uzima maha, Jadran na vrhu neslavne ljestvice: 'Moramo se time ozbiljno početi baviti'

"Posebno smo ponosni što se gastronomija naše županije temelji na autohtonim domaćim proizvodima, specifičnim u svakoj od mikro regija ovog kraja - kvarnerskih otoka, priobalja, Gorskog kotara", rekao je. Titulu Europske regije gastronomije svake godine nose po dvije europske regije, a odabire ih institut IGCAT.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.