ZA PRSTE POLIZAT'

Hercegovački uštipci idealni su za doručak nakon nedjeljne mise ili kao prilog uz sir iz mijeha koji će oduševiti svakog gurmana

Autor

kkž

Hercegovački uštipci su nadaleko poznata tradicionalna delicija bez kojih ne može proći ni jedna fešta ili obiteljsko okupljanje. Brzo se pripremaju, a idelani su kad god nemate ideju ''što jesti za večeru ili doručak'' ili kao predjelo uz zakusku koju ćete poslužiti gostima, a idealna je kombinacija uz sir iz mijeha. 

27.05.2023. u 13:40
Ispiši članak

Uz uštipke jako dobro ide i pura i lučenica, tradicionalno hercegovačko jelo koje je othranilo generacije.

U original receptu je šalica za kavu mjera za ulje i čaša od jogurta (180gr).

Sastojci

ZA TIJESTO
0,5 dcl ulja
180 g jogurta
pola jušne kašike soli
1 prašak za pecivo
500 g brašna tip 400
2 jaja
ulje za prženje

Priprema

Umutiti kratko jaja, dodati ulje i jogurt i lagano promiješati da se masa izjednači. Prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati sol. Postepeno dodavati brašno, polako mutiti i zatim rukom umijesiti ostatak brašna. Važno je umijesiti mekano tijesto, koje će se skoro pa ljepiti za prste. Možete preći odmah u razvijanje tijesta, na obrašnjenjoj porvršini nakon što odmori 10 minuta. Prilikom razvijanja tijesta, lagano ga zasipati brašnom (ne previše). Razviti tijesto na debljinu od pola cm i sjeci željene oblike (kvadrati ili trokut). Ulje dobro zagrijati.

Uštipci se jako brzo požute. Prvo peći jednu, pa zatim ih okrenuti na drugu stranu. Slagati na papirnati ubrus ili kuhinjski papir, da bi odstranili višak ulja. Uštipci nisu masni i poanta je da budu napuhani i šuplji iznutra.

Napomena: jaja i jogurt uvijek izvaditi pola sata prije pripreme.

Uštipke poslužite sa onim što imate u hladnjaku – sir, kajmak, suhomesnati proizvodi, rajčica, a najbolje idu uz sir iz mijeha, piše Hrvatski glasnik.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.