JEDNAKE MOGUĆNOSTI

Evo koje su izložbe dostupne slijepima i slabovidnima: Tiflološki muzej pomogao prilagoditi stalne postave

Autor

Vedrana Mišković/Generacija.hr

Dostupnost umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama u muzejima i galerijama katkad nije uvijek tako laka. Dok su neki muzeji i galerije prilagodili svoje stalne izložbe za slijepe i slabovidne osobe, drugi ipak i dalje ne čine ništa po tom pitanju.

16.06.2023. u 12:46
Ispiši članak

No, puno je slijepih i slabovidnih umjetnika koji bi rado uživali u prekrasnim djelima vrsnih umjetnika. Podsjetimo, umjetnica Sanja Fališevac ispričala je za Generaciju kako joj neka djela kao slijepoj osobi nisu bila prilagođena, stoga smo odlučili provjeriti koje izložbe slijepi i slabovidni mogu vidjeti na svoj način.

Tiflološki muzej

Prvo smo se obratili Tiflološkom muzeju u Zagrebu. Naime, svaka izložba u tome muzeju prilagođena je u potpunosti ili dijelom slijepim i slabovidnim osobama (legende na brajici, audio deskripcija, uvećani tisak legendi, uvećane fotografije, taktilne karte itd.). Tiflološki muzej mjesec je dana imao otvorenu izložbu crteža samoukog likovnog umjetnika Krešimira Rajkija pod nazivom "Nevidljivi portreti".

"Autor Krešimir Rajki želi nas koji vidimo potaknuti na doživljaj i percepciju svijeta na sasvim drugačiji način, način na koji ga doživljava slijepa osoba. Izložba je podijeljena na dva dijela paravanom koji simbolizira prepreku koja razdvaja percepciju svijeta videćih i slijepih osoba. U jednom dijelu nalaze se originalni autorovi crteži, a u drugom dijelu predstavljeni su samo reljefni prikazi tih crteža uz njihove verbalne opise koji se mogu dodirnuti te je njihova percepcija svedena samo na osjetilo dodira i sluha. Na ovaj način videćim posjetiteljima nudi se doživljaj umjetničkog djela onako kako ga mogu osjetiti slijepe osobe", objasnio je za portal Generacija.hr viši kustos Tiflološkog muzeja Igor Maroević.

Međutim, Tiflološki muzej aktivan je i u suradnji s drugim muzejima i galerijama na projektima prilagodbe postava izložbi slijepim i slabovidnim osobama još od 1984. godine.

"U Muzejskom prostoru (današnja Galerija Klovićevi dvori) postavljena je, uz suradnju stručnjaka Tiflološkog muzeja, prateća izložba radova Ivana Meštrovića prilagođena osobama s oštećenjem vida. Time je Muzejski prostor prvi među hrvatskim muzejima/galerijama (osim naravno Tiflološkog muzeja) pružio mogućnost doživljavanja likovnog djela slijepim i slabovidnim posjetiteljima. Osim toga, realizirana je stručna pomoć u segmentu prilagodbe za slijepe i slabovidne osobe s Gradskim muzejem Varaždin, potom s gradom Dubrovnikom (plana grada prilagođen slijepim i slabovidnim osobama), s gradom Karlovcem (prilagodba plana karlovačke 'zvijezde'), a recentno je završena suradnja s Etnografskim muzejem u Zagrebu na poslovima prilagodbe njihovog stalnog postava slijepim i slabovidnim osobama", rekao nam je viši kustos Maroević.

"Specifičnost izložbene djelatnosti Tiflološkog muzeja je Taktilna galerija koja nije neki posebni izložbeni prostor. Ona prvenstveno predstavlja ideju o izložbenim aktivnostima koje će pružiti priliku i stvoriti mogućnosti u okviru kojih će osobe oštećenog vida, ali i sve ostale kategorije osoba s invaliditetom, postati ravnopravnim posjetiteljima i sudionicima izložbenih prostora", objasnio je.

Osim navedenog, muzej aktivno radi i na edukaciji i podizanju svijesti o slijepim i slabovidnima.

Ciklus dvodnevnih edukacija pokrenut je 2019. godine pod nazivom "Muzej za sve" s ciljem upoznavanja djelatnika u kulturi s teorijskim, ali i praktičnim znanjima koja su potrebna u radu s posjetiteljima s invaliditetom. Godine 2020. i 2022. organizirana je i stručno-znanstvenu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem pod naslovom "Kultura različitosti: Podzastupljene i ranjive skupine u muzejskom okruženju".

Ove je godine muzej izdao priručnik "Pristupačnost za sve" koji je proizašao iz spomenutih edukacija i po svojoj je cjelovitosti i sveobuhvatnosti jedinstven u Hrvatskoj.

"U njemu su na jednome mjestu objedinjeni zakonodavni, teorijski i praktični okvir prostorne, komunikacijske i informacijske pristupačnosti te osnove komunikacije s osobama s invaliditetom. Namijenjen je prije svega muzejima, ali može biti koristan u radu s ovim korisnicima i u ostalim baštinskim institucijama", rekao je viši kustos Maroević.

Etnografski muzej

Obratili smo se Etnografskom muzeju, kako bismo doznali više o suradnji s Tiflološkim i prilagodbi stalnog postava muzeja slijepima. Muzejska pedagoginja Anastazija Petrović ispričala nam je:

"U proljeće 2023. godine muzej je javnosti predstavio i novi projekt prilagodbe dijela stalnog postava za slijepe i slabovidne osobe koji im omogućuje samostalan obilazak Muzeja i samostalno korištenje sadržaja. Projekt je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s Tiflološkim muzejom koji je osmislio koncept i metodologiju prilagodbe, dok su radove na izvedbi izvršili Terriero j.d.o.o., Link2 d.o.o. i Hrvatska knjižnica za slijepe.

U okviru prilagodbe postavljene su pristupne trake vodilje, koje se protežu od ulaza u zgradu muzeja do stalnog postava smještenog na dvije etaže zgrade te do dvorane u kojoj se održavaju predavanja, radionice i slična događanja za javnost. Osim traka vodilja, ukupno šest taktilnih orijentacijskih planova omogućuje korisnicima samostalan obilazak muzejske zgrade te dolazak do bitnijih punktova, kao što su sanitarni čvor i dva Tiflo-kutka. U Tiflo-kutcima postavljene su dvije taktilne knjige s reljefnim crtežima. Svaka knjiga predstavlja jedan dio postava – predmete izvaneuropskih kultura te narodne nošnje Hrvatske, ukupno 31 predmet.

Osim pojednostavljenog taktilnog crteža svakog predmeta, u knjigama se nalaze i tekstovi s njihovim opisima na Braillevom pismu te crnom tisku, a aktivacijom QR kodova uz crteže aktiviraju se zvučni zapisi s podacima o odabranom predmetu te njegov verbalni opis namijenjen osobama oštećena vida. Ovaj projekt tek je početak prilagodbe Etnografskog muzeja slijepim i slabovidnim osobama, koji se nadamo nadopuniti i dodatnim taktilnim elementima".

Ovom prilagodbom omogućen je pristup barem jednom malom dijelu stalnog postava.

"Povremene izložbe za sada nažalost još nisu dostupne ovoj skupini posjetitelja, no nadamo se da će u budućnosti i one biti dostupnije. Muzej uskoro otvara i novu Čuvaonicu muzejskih predmeta na adresi Kačićeva 9/2, koja će jednim svojim dijelom također biti dostupna slijepim i slabovidnim korisnicima. Trake vodilje i orijentacijski planovi omogućit će samostalno kretanje po zgradi Čuvaonice, a dvije taktilne knjige s ukupno 33 predmeta dati će uvid u barem mali dio predmeta koji se u Muzeju čuvaju", rekla je.

Zanimalo nas je postoje li neki muzejski primjerci koji su suviše krhki za taktilni osjet te kako takve predstaviti slijepima.

"Kao i svaki muzej, i Etnografski muzej u svojem fundusu ima predmete koji su oštećeni ili veoma krhki i podložni bržem propadanju te kao takvi nisu dostupni korisnicima. Smatramo kako je metodologija koju smo primijenili u prilagodbi našeg stalnog postava, a koja kombinira taktilne crteže i fotografije s audio opisima predmeta, dobar način prezentacije sadržaja slijepim i slabovidnim korisnicima. U idućim fazama projekta planiramo uključiti i replike predmeta, kako bismo korisnicima pružili još bolji uvid u baštinu koju naš Muzej čuva", ispričala nam je.

Muzeji Grada Karlovca

Muzej Grada Karlovca prilagodio je svoju "zvijezdu", a pitali smo ih kako još slijepi i slabovidni mogu uživati u njihovim umjetninama. Muzeji Grada Karlovca obuhvaćaju Gradski muzej, Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj, Galeriju Vjekoslav Karas i Stari grad Dubovac.

"Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj prilagođen je osobama s invaliditetom. Kroz muzej i stalni postav protežu se taktilne staze, a izrađen je i vodič kroz stalnu izložbu na Brailleovu pismu, izuzev tiskanog vodiča osobama su dostupni i audio vodiči stalnom izložbom, sama stalna izložba je interaktivna, opremljena zvučnim efektima i audio sadržajima. Gradski muzej Karlovac je trenutno zatvoren radi obnove, no na ponudi je imao audio vodič stalnim postavom, a u muzejskom lapidariju se nalazila replika stele koja je izrađena kako bi ju slijepe i slabovidne osobe mogle dodirivati i tako doživjeti izložbu. U Galeriji Vjekoslav Karas i na Starom gradu Dubovcu dostupnost slijepim i slabovidnim osobama ovisi o povremenoj izložbi koja se u tom trenutku na lokaciji nalazi", kazali su nam iz muzeja.

Kako su nam objasnili, muzejski su predmeti zbog svoje osjetljivosti nedostupni za dodirivanje, "no moguće je izraditi replike kako bi se mogli iskusiti, kao i osmisliti specijalizirane izložbe kroz koje se muzejski predmeti mogu interpretirati na način prilagođen slijepim i slabovidnim osobama".

Iz Muzeja Grada Karlovca poručuju kako svakako postoje načini kroz koje se slijepim i slabovidnim osobama muzejski sadržaji mogu učiniti dostupnijim, a to je kroz audio vodstva, stručna vodstva, vodiče na Brailleovu pismu, replike muzejskih predmeta, izložbe koje u sebi sadrže taktilne elemente ili su u potpunosti prilagođene slijepim i slabovidnim osobama i slično. Također, osobama s invaliditetom slobodan je ulaz na svim lokacijama Muzeja grada Karlovca.

Obratili smo se i drugim muzejima i galerijama, međutim do objave ovog članka, nismo zaprimili odgovor.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.

 

Projekt "Jednake mogućnosti" sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Generacije.hr.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.