RAZGOVOR S POVODOM

Dijalog s morem akademskog slikara Ive Kličinovića

Autor

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar, a i za vrlo kratko vrijeme akademski, Ivo Kličinović s otoka Brača, uspješno niz godina predstavlja na brojnim samostalnim izložbama svoj opus o moru, ja bih ga nazvao, dijalog s morem, kontinuirano istražujući slojevitost motiva, svakodnevno stvarajući u atelijeru.

22.01.2019. u 10:33
Ispiši članak

Posve je prirodno da slikar Ivo Kličinović njeguje takav strastveni doživljaj, rođen je na otoku, živi na otoku s obitelji, povremeno dolazeći na kontinent i vjerujem da mu svaki odlazak pada teško a i svaki dolazak budi teško mjerljivu radost.

Umjetnik je duboko povezan sa svojim motivom, s morem, razgovarajući s njim, osluškujujući i naslućujući stare i pomalo zaboravljene priče predaka koje tek treba otkriti u jedva opazivim sjećanjima.

Kličinovićevi dijalozi s morem traju niz godina i lijepo su vidljivi u nizu ciklusa koje je slikar posvetio buri, maslinicima, nebu, arkadijskom miru otoka, uznemirenom i prijetećem moru, realizirajući ih u akrilu i ulju na platnu, u različitim formatima, iskričavog i snažnog kolora, uz dominantnu plavu boja mora.

U najnovijem ciklusu slika, slikar se koncentrira, uz stanoviti, blagi odmak od uobičajenog plavila, prema zlatnoj i smeđoj boji, stavljajući u prvi plan tišinu, posvemašnji muk koji je prekrio vodu, natkrilio otok, sve se utišalo, i na površini i u dubini,ni galebovi se ne čuju i oni su se primirili i sve je u očekivanju, iščekivanju nagle i teško naslutive vremenske promjene.

Zanimljivo je primijetiti kako jedna slika, s motivom jedva vidljivih valova, koji se prelijevaju iz jedne boje u drugu, zapravo, rafinirano autorsko rješenje koje iznimno naginje prema nefigurativnom, prema nelimitiranim slobodama apstrakcije.

Dijalozi s morem, Ive Kličinovića vrijedni su doprinos hrvatskog umjetnika aktualnoj likovnoj produkciji, u kategoriji klasičnog štafelajnog slikarstva,koji i dalje nastavlja svoj često trpki put u približavanju i razumijevanju vječnog motiva,mora.

Opus Ive Kličinovića bilježi ono što mnogi od nas rijetko vide i osjete, starodrevni mir prirode i očuvane otočke arhitekture , gdje se i danas odvija život, blizak prirodi, sretno uklopljen u nju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.