PROJEKT URIHO-A

U Zagrebu otvoren prvi inkluzivni restoran, većina zaposlenika bit će osobe s invaliditetom

Autor

mp/h

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO u utorak je u Zagrebu otvorila prvi inkluzivni restoran u Hrvatskoj, a na svečanosti je ministar Marin Piletić istaknuo da postoji čvrsta volja i politika Vlade vezane uz poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom.

31.05.2022. u 16:44
Ispiši članak

Restoran, u kojem će većina zaposlenika biti osobe s invaliditetom, smješten nasuprot Autobusnog kolodvora Zagreb, u početku će se koristiti za organizaciju događaja, a za pola godine bi se trebao otvoriti i za građane.

U restoranu će se provoditi program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva koji je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

"Restoran bi do kraja godine trebao imati pedesetak zaposlenika, pretežito osoba s invaliditetom. U restoranu će se moći organizirati proslave Ustanove i naših djelatnika, a rado ćemo organizirati i druge događaje poput dočeka odličjima ovjenčanih hrvatskih paraolimpijaca", rekao je v. d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO Josip Držaić.

Otvorenjem inkluzivnog restorana URIHO ulazi u sektor ugostiteljstva, a sličan restoran namjerava napraviti i na zagrebačkoj Kajzerici, rekao je Držaić.

Restoran je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom – kako djelatnicima, tako i gostima. Svi prostori omogućuju nesmetano kretanje osoba u invalidskim kolicima, a restoran je opremljen i induktivnom petljom koja je pri radu od pomoći nagluhim osobama.

"Postoje čvrsta volja i politika Vlade vezane za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, više je od šest tisuća nezaposlenih osoba s invaliditetom. Nadamo se da će to poslodavci osvijestiti te ih uključiti u rad svojih ustanova i tvrtki", rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Tome se nadaju i ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc te pročelnica za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić.

U novootvorenom restoranu provodit će se Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva.

"Taj projekt, vođen motom 'Posao na pladnju', nezaposlenim osobama s invaliditetom donosi ciklus radionica o znanjima i vještinama potrebnima za uspješno traženje i pronalazak zaposlenja, te osposobljavanje za poslove pomoćnog kuhara", rekla je rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ustanove URIHO Ivana Matoš Buršić.

U edukaciju vezanu za traženje zaposlenja bit će uključeno 90 nezaposlenih osoba s invaliditetom, a njih 15 sudjelovat će u prilagođenom programu profesionalnog osposobljavanja i treninga za poslove kuhara. Dio treninga održavat će se u lancu restorana Umami.

Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva projekt je vrijedan 1.003.127,55 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.