ČETIRI TOČKE DNEVNOG REDA

Zagrebačka oporba nezadovoljna Bandićem, podnijeli zahtjev za sazivanjem sjednice Skupštine

Autor

bl/h

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podnijela je zahtjev za sazivanjem sjednice skupštine, predloživši četiri točke dnevnog reda koje se tiču stambenog zbrinjavanja građana pogođenih potresom, izvješća o razmjerima štete, o korištenju donacija i sanaciji dimnjaka.

21.04.2020. u 14:03
Ispiši članak

Zahtjeve su podijeli klubovi gradskih zastupnika SDP-a, GLAS-a, HSU-a, Klub zastupnika lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te Klub nezavisnih zastupnika.

Brumnić: Građanima s kućama postaviti kontejner iz robnih rezervi

Gradski zastupnik SDP-a Zvane Brumnić upozorio je da Grad Zagreb niti nakon mjesec dana od potresa nije napravio ništa da pomogne svojim građanima, posebice onima koji su ostali bez krova nad glavom.

"Predložili smo tri rješenja, jedan način je da se građanima omogući smještaj u gradske stanove. Ako ih nema, Grad Zagreb treba subvencionirati najam stana na tržištu. Građani koji imaju obiteljske kuće, da im Grad preko robnih rezervi uzme kontejnere i na njihove parcele ih postavi dok se ne saniraju kuće", kazao je Brumnić.

Mrak-Taritaš: Bandić se ponaša kao da potresa nije bilo

Gradska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je kako se gradonačelnik Milan Bandić ponaša kao da potresa nije bilo te da donacijama upravlja kao da su njegove osobne.

"Oporba je preuzela stvar u svoje ruke, posložila dnevni red od četiri točke, 20 zastupnika oporbe će sada urudžbirati dnevni red predsjedniku. Ako vi ne znate, mi znamo, pokazujemo da znamo, hoćemo i možemo", naglasila je Mrak-Taritaš.

Dodala je da bi se nakon mjesec dana od potresa trebalo znati koliko je zgrada oštećeno te koje su obiteljske, višestambene, a koje poslove i za javnu namjenu, osobito škole i vrtići.

Tomašević: Sada je odgovornost na Prgometu

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević upozorio je da su prije dva tjedna tražili tematsku sjednicu skupštine, ali nikakve reakcije gradonačelnika nije bilo te je stoga "sada odgovornost na predsjedniku Gradske skupštine Dragi Prgometu", koji sada ima 15 dana da odredi datum sjednice.

Predstavio je treći prijedlog oporbe koji se tiče načina korištenja financijskih sredstava, to jest donacija. Prema njegovim informacijama na računu je 16 milijuna kuna, a o bilo kakvom raspolaganju s novcem većim od milijun kuna odlučuje Gradska skupština, a ne gradonačelnik te stoga predlažu njihov nadzor.

"Nadzor u kojem će sudjelovati svi skupštinski klubovi, oporba i pozicija, predstavnici strukovnih udruženja i zainteresirana javnost. Želimo da se svaka transakcija s tog računa objavi u realnom vremenu na internetskoj stranici Grada", smatra Tomašević.

Petek: Građani traže adekvatnu reakciju Grada koju nisu dobili

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek predstavio je četvrtu točku koja se tiče sanacije dimnjaka i ponovnog uključenja svih korisnika u plinsku mrežu Gradske plinare. Za sporu reakciju optužio je gradske službe, a predložio je da se zaključkom obveže gradonačelnik da u roku 60 dana odluče na koji će način točno pomoći onim objektima koje su statičari proglasili da se mogu koristiti.

Dodao je da svakodnevno prima pozive građana koji traže adekvatnu reakciju Grada i gradskih službi koju do sada nisu imali.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.