međuvladin sporazum

ZAGREB Mješoviti odbor o zaštiti prava hrvatske i crnogorske manjine

Autor

Direktno.hr

U Zagrebu će se u srijedu, 24. svibnja 2017. održati Druga sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava manjina.

19.05.2017. u 13:50
Ispiši članak

Sjednica će se održati u 10 sati u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na Trgu hrvatskih velikana u Zagrebu.

Na sjednici će biti analizirana provedba usvojenih preporuka s prethodne Prve sjednice, održane 28. travnja 2015. godine u Podgorici te će se razmatrati i usklađivati rješenja za aktualna pitanja od važnosti za obje nacionalne manjine. Zaključci sa sjednice Odbora bit će upućeni dvjema vladama te će im služiti kao instrument za daljnje unaprjeđenje odnosa između država.

Razmatrat će se i nove teme od važnosti za obje nacionalne manjine. Za hrvatsku manjinu u Crnoj Gori to je osnivanje Znanstvenog zavoda za proučavanje povijesti i kulture Hrvata u Bokokotorskom zaljevu i crnogorskom Primorju te zajednička nominacija kulturnog dobra Bokeljske mornarice radi upisa na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, u kojoj će biti istaknut sveti Tripun te da je Bokeljska mornarica kao nematerijalna kulturna baština Crne Gore ujedno i baština pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori. Za crnogorsku manjinu u Republici Hrvatskoj od važnosti je realizacija Crnogorske knjižnice i Crnogorskog kulturnog centra.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske predsjedatelj je hrvatskog dijela MMO-a. Valon Dasharami, koopredsjedavajući je crnogorskog dijela MMO-a i v.d. sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

Međuvladin mješoviti odbor za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava manjina (MMO) osnovan je temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj s ciljem praćenja provedbe Sporazuma. Članovi odbora su imenovani od vlada Republike Hrvatske i Crne Gore. Čine ih predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici resornih ministarstava i ureda (kultura, vanjski poslovi, obrazovanje, unutarnji poslovi i dr.).

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.